MENIU

Marie Rose Mociorniță, despre KLAUS IOHANNIS: "Omul ăsta aduce o figură nouă"

Marie Rose Mociorniță

Marie Rose Mociorniță, femeie de afaceri, care a emigrat în Canada, a vorbit într-o intervenție telefonică în emisiunea JOCURI DE PUTERE, moderată de Rares Bogdan despre imaginea noului președinte ales, Klaus Iohannis, dar și despre umilința pe care au îndurat-o românii din diasporă în zilele votului, respectiv 2 și 16 noiembrie.

"De 25 de ani, acesti impostori care au pus mana pe Romania, ne-au vandut minciunile pilelor a filozofiei de partid bolnave, a intimidarii, a puterii banului si a puterii pilelor si pentru prima data a castigat puterea valorilor, acest lucru a inceput cu Rosia Montana asta iarna si este foarte interesant. De cand capii raului au fost inchisi undeva la Rahova aceste manifestari nu au mai fost infestate de niste agitatori si de niste indivizi violenti care au distrus spiritul lor.

Aceste alegeri ale lui Klaus Iohannis sunt foarte importante pentru ca sunt o vindecare a invrajbirii pe care am fost incurajati sa o simtit, a bolii psihice care ne-a cuprins, o incurajare sa depasim provincialismul si lipsa de toleranta religioasa si etnica care nu face parte dintr-o tara europeana.

Omul asta aduce o figură nouă si cred ca, din punctul meu de vedere, ma simt mai linistita sa ma reprezinte in fata Angelei Merkel si a lui David Cameron, decat niste oameni care sunt urmariti penali. Domnul Iohannis a incarnat foarte multe simboluri care sunt necesare pentru vindecare societatii noastre.

De data aceasta a fost lupta celor din afară pentru familiile lor care au rămas in România. Noi ne-am cufundat intr-o depresie colectiva in tara asta in ultimii doi ani. Nici nu am realizat ca pe zi ce trece ne pierdem drepturile. Ei au realizat-o traind intr-o tara libera si s-au luptat pentru noi, nu pentru ei acolo. De fapt s-au luptat pentru copiii, fratii, parintii, prietnii lor care isi pierdeau drepturile si nu mai aveau putere de reactie.

A fost un cadou pe care ni l-au facut noua. Nu cred ca toti nu aveau nimic de facut intr-o duminica ploioasa, intr-o tara in care duminica e singura lor zi libera. A fost darul lor catre noi ca sa ne trezim.", a spus Marie Rose Mociorniță.

Cine este Marie Rose Mociorniță?

Marie Rose e nepoata industriasului Dumitru Mociornita care a cladit un adevarat “imperiu industrial” in perioada interbelica din nimic. A plecat din Baicoi la scoala in strainatate si s-a intors in Romania unde a deschis o fabrica de confectii si incaltaminte, cu 1500 de angajati, o fabrica in care si-a crescut si educat copiii aratandu-le ca muncind inca de la o varsta frageda ( 12  ani ), crescand alaturi de muncitori ajungi sa castigi respectul lor cand vine vremea sa ii conduci. Bunicul ei a facut avere in zeci de ani, din nimic, muncind in fiecare zi si invatandu-si familia ca valorile adevarate nu ti le poate lua nimeni nici macar atunci cand ajungi sa fii deposedat de cea mai mica urma de demnitate umana in fata  celorlalti – ramai totusi cu demnitatea ta pe care nu ti-o poate lua nimeni. Familia sa a trecut prin cele mai cumplite momente pe care ti le poti imagina dupa venirea comunistilor la putere. Toata averea i-a fost confiscata, bunicul si tatal Mariei Rose au fost aruncati in inchisoare( de fapt bunicul era prea bolnav sa fie incarcerat insa a fost terorizat zilnic acasa de vizitele si amenintarile securitatii, pana in ultima sa clipa ), ea si mama sa au fost aruncate intr-o pivnita veche care le tinea loc de casa si au suferit traume psihice inimaginabile caci nu aveau dreptul la conditii normale cum ar fi un loc de munca sau dreptul la educatia pe care ar fi dorit-o. Cand tatal Mariei a iesit din inchisoare parintii sai au fost fortati sa divorteze pentru ca mama ei sa primeasca dreptul de a munci ( era considerata o tradatoare  la fel ca si tatal Mariei- dusmani ai poporului ). In inchisoare, cand tatal sau a fost supus la batai crunte si fortat sa-si denunte prietenii si sa devina informator al securitatii el a ramas neclintit, aparand aceleasi valori pe care le-a aparat si tatal sau cu pretul vietii: loialitatea si verticalitatea morala- nu putea accepta sa treaca de partea non-valorii de partea celor care i-au luat totul fara nici un motiv. A refuzat pana in ultima clipa spunand: “tatal meu mai traieste? Daca da, ar muri de rusinea pe care i-as face-o semnand un astfel de angajament. Daca a murit deja, s-ar rasuci in mormant”.