Marea Mediterană, în pericol. Ce spun organizaţiile de protecţia mediului
Marea Mediterană este "pe cale de a se epuiza" din cauza unei "dezvoltări economice originale" care amenință ecosistemele deja degradate și speciile periclitate, avertizează organizația de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franța.
Marea Mediterană, care adăpostește între 4% și 18% dintre speciile marine cunoscute răspândite pe o zonă care acoperă mai puțin de 1% din oceanele lumii, face de asemenea față unei creșteri "fără precedent" a exploatărilor petrolifere și gazifere, potrivit Agerpres.
Contractele de explorare offshore din domeniul petrolului și gazelor "se derulează acum pe mai mult de 20% din Marea Mediterană și s-ar putea extinde până la dublarea acestei suprafețe", afirmă WWF într-un raport. Proiectele de explorare a hidrocarburilor și activitățile de foraj pot fi văzute peste tot în Marea Mediterană de mai mulți ani.
Potrivit ONG-ului, "producția petrolieră offshore ar putea crește cu 60% între 2010 și 2020 în regiunea mediteraneană, de la 0,7 milioane de barili pe zi la 1.120.000 de barili pe zi". Rezervele de petrol mediteranean reprezintă 4,6% din rezervele mondiale, se arată în raport.
De asemenea, în ceea ce privește producția de gaze, aceasta ar putea crește în Mediterana de cinci ori între 2010 și 2030, de la 55 de milioane la 250 de milioane tone echivalent petrol pe an.
ONG-ul, care se opune tuturor noilor dezvoltări petrolifere și gazifere offshore, solicită în special crearea unor zone marine protejate dincolo de apele teritoriale, reglementarea traficului maritim și introducerea dispozitivelor anti-coliziune pentru cetacee.