Marea Barieră de Corali: UNESCO a cerut Australiei să ofere garanţii de protecţie
UNESCO a cerut Astraliei miercuri, la Doha, să implementeze măsuri de protejare a Marii Bariere de Corali, dacă doreşte să evite înscrierea acesteia în anul 2015 pe lista patrimoniului mondial în pericol.
Comitetul pentru patrimoniu din cadrul UNESCO a cerut Australiei să prezintă până la 1 februarie 2015 un raport "care să detalieze, între altele, implementarea acţiunilor de protecţie", scrie Mediafax.ro.
"Comitetul va analiza, în cazul confirmării unui pericol potenţial sau dovedit pentru valoarea universală excepţională, înscrierea Marii Bariere de Corali pe lista patrimoniului mondial în pericol", se afirmă în documentul citat.
În decizia sa, Comitetul UNESCO spune că a luat notă cu mare îngrijorare de recentele proiecte adoptate de Guvernul australian ce vizează dezvoltarea industrială în zonele de coastă şi regretă adoptarea de către Australia a unui proiect de deversare a 3 milioane de metri cubi de materiale scoase prin dragare de pe fundul mării în acele teritorii, înainte de a realiza o evaluare generală a celorlalte opţiuni.
Totodată, comitetul a întâmpinat cu o atitudine favorabilă eforturile depuse de Australia "în domeniul calităţii apelor".
Malaysia şi Japonia au propus amendamente ce vizau "îndulcirea" tonului din declaraţie, dar cei mai mulţi dintre membrii comitetului au cerut şi au obţinut ca versiunea originală a proiectului de decizie, mult mai exigentă, să fie reţinută spre publicare.
Un responsabil australian de la World Wide Fund for Nature (WWF), Richard Leck, a salutat "curajul" comitetului, care a rezistat la "presiunile intense" ale autorităţilor australiene, care încercau să elimine din declaraţie o parte importantă a mesajului.
Australia se declarase încrezătoare, în urmă cu o săptămână, că va putea să evite plasarea Marii Bariere de Corali pe lista patrimoniului mondial în pericol, după publicarea unui raport care indica o scădere a poluanţilor din apele sale.
Autorităţile australiene s-au felicitat joi pentru decizia luată de UNESCO.