MENIU

Mare sărbătoare astăzi, în Duminica Floriilor 2021. Ce trebuie să știe credincioșii care merg la slujba de Florii

Florii 2021 - Slujba la Patriarhie

În toate bisericile și mănăstirile din țară, preoții oficiază, astăzi, slujbe, iar credincioșii care participă trebuie să respecte regulile de protecție impuse de autorități. Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Floriile sunt sărbătorite întotdeauna în ultima duminică înainte de Paști. Patriarhia Română a pregătit în cele mai mici detalii slujba din această dimineață pentu participarea credincioșilor. Slujba de Florii este oficiată la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale, cu respectarea regulilor sanitare.

 

Duminica Floriilor este primul praznic imparatesc, cu data schimbatoare, din cursul anului bisericesc. Este sarbatoarea care ne aminteste intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, inainte de Patimi.

Citește și Regulile SPECIALE pentru slujbele de Florii și de Paști, de la Patriarhie - DOCUMENT

Duminica Floriilor 2021. Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omenirii pe care o purta în Sine.

Regulile SPECIALE pentru slujbele de Florii și de Paști, de la Patriarhie - DOCUMENT

Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) din acest an se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare. Aceleași reguli vor fi valabile și la slujba de Paști, în Noaptea de Înviere și au fost stabillite de Sfântul Sinod.

Patriarhia Română transmite în direct slujba din această dimineață

Potrivit principalelor reguli, masca de protecție este obligatorie în spațiile închise și deschise, ca și distanțarea socială și dezinfectarea mâinilor. În curtea Patriarhiei Române au fost așezate și scaune, pentru marea sărbătoare de duminică, 25 aprilie.

Programul transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române pentru Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021:

Dacă va fi vreme frumoasă, duminică dimineață, de la ora 8.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi curmal. Ulterior, aceste ramuri, alături de pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți

De la ora 9.30, începe Liturghia la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de cel mult 70 de credincioși.

Duminica Floriilor 2021. Primele menţiuni despre sărbătoarea Floriilor provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

Florii 2021. De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi. Rememorarea acestor momente triste sunt un prilej de conştientizare a stării noastre de păcat din care putem ieşi doar cu ajutorul lui Dumnezeu, Cel care s-a răstignit şi a înviat pentru noi.

Florii 2021. Săptămâna Patimilor. Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Două dintre aceste denii au o semnificaţie aparte şi o structură specială. Astfel, denia din Joia Patimilor, cunoscută şi sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, recapitulează şi actualizează în conştiinţa credincioşilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea şi moartea, încheind cu punerea în mormânt.

Denia de vineri seară cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, precum şi nădejdea în biruinţa Învierii ce se întrezăreşte. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.