MENIU

Mare atenție la tăierea unghiilor. Ce pericole pentru sănătate pot să apară

Unghiile, importante pentru sănătate
Unghiile, importante pentru sănătate

Unghiile reprezintă una dintre cărțile de vizită ale unui individ, dar pentru a le cosmetiza trebuie să ne îngrijim mai întâi de sănătatea lor. Nu este suficient să le tăiem. Ele trebuie înmuiate într-o soluție de apă cu săpun, pentru a a evită fisurarea sau exfolierea, potrivit emisiunii Fresh Refresh de la Realitatea TV.

În lumea civilizată există tendința eliminării forfecuței și folosirii exclusiv a pilei, dar ia mai mult timp. Tăierea corectă a unghiilor, în linie dreaptă, și igiena sunt determinante în prevenirea diferitelor afecțiuni.

Dacă se dorește rotunjirea unghiei, această operațiune trebuie făcută cu o pilă curată. Este contraindicat că unghiile să fie lăsate să crească foarte mult, chiar dacă sunt, poate, mai estetice, deoarece sub ele se ascund agenți patogeni. Este contraindicata și tăierea lor pană în buricul degetului, deoarece există riscul accidentării.

Tăierea incorectă a unghiilor, prea scurt sau prea curbat, poate duce la cea mai frecventă afecțiune: onicocriptiza, așa numită unghie încarnată. Este extrem de dureroasă și apare atunci când un colț intră în piele. În timp, în zonă inflamată poate să crească un țesut suplimentar sau să curgă o secreție de culoare gălbuie.

Netratată, această afecțiune evoluează spre tratament chirurgical. Un alt sfat este acela de a nu tăia cuticulele, deoarece protejează de infecții. Este suficientă împingerea cuticulelor spre exterior cu un bețigaș, de preferat din bambus.

Dacă apelați la saloanele de specialitate, alegeți cea mai simplă variantă: cereți doar tăierea și pilirea unghiilor, eventual un strat de lac. Nu sunt recomandate unghiile cu gel sau cele acrilice, pot apărea infecții! În cazul unghiilor cu gel există riscul de cancer cutanat, cauzat de expunerea la ultraviolete.

Cu cât unghia este mai sănătoasă, cu atât intervenția manichiuristei sau a pedicuristei se impune mai rar. Unghia trebuie să fie fină, fără șanțuri sau striații, trebuie să fie uscată, curată și ferită de băi lungi și contactul cu substanțe chimice. Folosiți mănuși când spălati vase, deoarece și cea mai sănătoasă unghie poate avea de suferit dacă stă mult în apa fierbinte și în contact cu detergenți.

Atenție la oja ieftină! Nu numai că nu protejază, ci duce la îngălbenire. Aspectul unghiei este un indicator pentru starea de sănătate. Modificările patologice ale unghiei pot vești boli precum diabetul, afecțiuni cardiovasculare, anemie, deficiente de vitamine și minerale și chiar cancer. Dacă unghia nu este netedă, nu are culoarea roz, are curburi și striații, ceva este în neregulă, deci faceți o programare la medic. Rețineți, alimentația este foarte importantă pentru unghii! Le plac cerealele integrale, conopidă și avocado. Totodată, nu uitați să va hidratați!

Mai multe articole despre:
null