MENIU

Marcel Ciolacu, după consultările cu sindicatele din Educație pentru salariile profesorilor: Am găsit soluţiile pentru eliminarea inechităţilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat după consultările de luni cu liderii sindicatelor din Educație că soluțiile pentru majorările salariale vor fi aplicate „în cât mai scurt timp”.

 

Premierul Marcel Ciolacu a discutat luni, 23 octombrie, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din educație pe tema majorărilor de salarii pe profesori. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul întâlnirii, au fost agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.

Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ de către Guvern.

În același timp, rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării.

Liderii sindicali care au participat la consultările de luni de la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu și alți membri ai Executivului, au declarat că angajamentele privind salarizarea personalului din școli vor fi respectate, potrivit Edupedu.ro. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat că „Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie“. La rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu a spus că Legea salarizării nu se va face în 2023 și că „trebuie să găsim soluții pentru educație de la 1 ianuarie”, citat de Edupedu.ro.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

 

Consultări ale premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții sindicatelor din educație

Premierul Marcel Ciolacu a transmis după consultările cu sindicatele din Educație că „Guvernul rămâne un interlocutor onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp”.

Premierul Marcel Ciolacu a continuat luni, 23 octombrie, consultările cu reprezentanții sindicatelor din educație asupra aspectelor legate de salarizarea din sistemul de învățământ și buna funcționare a procesului educațional.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.

Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern.

”Guvernul rămâne un interlocutor onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale. Le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă difuzat de Guvern.

Prim-ministrul a subliniat faptul că la nivelul Guvernului sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanțării necesare desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, plății salariilor cadrelor didactice și personalului auxiliar așa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei.

Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din educație vor continua consultările atât în ceea ce privește aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum și pentru susținerea proiectelor de investiții derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinate îmbunătățirii condițiilor și dotării unităților de învățământ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației.

Din partea sindicatelor din Educație au participat: Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar – Simion Hăncescu - președinte și Purcaru George – vicepreședinte; Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret - Marius Nistor – președinte și Ionel Barbu – secretar general; Federația Națională Sindicală Alma Mater - Anton Hadăr – președinte și Alin-Gheorghiță Mazăre – vicepreședinte.