MENIU

Marcel Ciolacu, despre ororile din azilele de bătrâni: „Nu am putut parcurge stenogramele” - Premierul cere demiteri!

Marcel Ciolacu a vorbit despre ororile din azilele de bătrâni

Marcel Ciolacu a vorbit, vineri, despre ororile din azilele de bătrâni. Premierul a spus că nu a putut parcurge stenogramele apărute în presă.

Marcel Ciolacu a vorbit despre ororile din azilele de bătrâni. Premierul a cerut demiterea și demisii în lanț în cazul Azilului Groazei din Ilfov. Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii să demită conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, să fie destituită și conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. El a mai cerut și demiterea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

„Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale, pe care urmează să le luăm în  ședința de Guvern. Dar atât eu, cât şi dvs, am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, bolnavi, vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi, au fost efectiv torturaţi. 

Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi, conducerea ANPIS să fie destituită, şi conducerea AGPIS Ilfov. Conducerea AGPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, au autorizat un centru pe 29.06, unul pe 10.05 şi un centru autorizat provizroiu pe 10.05.2023. Dl ministru o să vă prezinte nişte poze din dosar care arată că aceste centre sunt hoteluri de 5 stele şi realităţile pe care presa le-a găsit acolo. Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Vă rog, dle ministru, toate materialele pe care le aveţi să le puneţi la dispoziţia presei. Cu toate informaţiile. Românii să ştie exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea CJ Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3, să destituie de urgenţă conducătorii DGASPC-urilor locale. Aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, instituţia având corp de control şi atribuţii clare de a controla ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire.

O să am o rugăminte la dna ministru al Justiţiei, deoarece nu e în atribuţiile mele, de a avea o discuţie clară cu conducerea DIICOT, astfel încât ancheta aceasta să fie o prioritate. De la ministrul de Interne aş dori să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se faptele de mai multă vreme. Neluându-se măsuri, s-a ajuns la autorizarea definitivă a acestor centre. Vreau o verificare în toată ţara a acestor centre de stat şi particulare.

Doresc să pună umărul DSP-urile, ANSVSA, ANPC, Poliţia Română. Duminică solicit o întâlnire la Guvern cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi Ministrul Dezvoltării, şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, a spus Marcel Ciolacu.

Ancheta în cazul căminelor groazei din Ilfov continuă. Deși problemele sunt vechi și știute de mai multe instituții ale statului, azilele au fost închis abia acum. Ministrul Muncii a cerut pedepse maxime pentru cei implicați și a demarat controale în toată țara. 

Mai multe articole despre:
sedinta de guvern ciolacu