MENIU

Marcel Ciolacu cere sancțiuni penale pentru încălcarea cu bună știință a Constituției. Atac la coaliția de guvernare

Marcel Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că ”în legea penală ar trebui trecută sancțiune pentru cei care încalcă Constituția cu bună știință”. Declarația vine în contextul în care social-democrații au atacat la CCR decizia prin care Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului. 

Ciolacu susține că, în acest caz, cei din coaliția de guvernare au încălcat cu bună știință legea fundamanetală. 

”Noi am dublat alocațiile. A venit Orban și a spus că nu sunt bani, că vor face. A dat OUG cu o mărire de 40% de la 1 iulie. Cîțu era ministrul lui de Finanțe. Acum, premierul Cîțu dă o Ordonanță de Urgență care anulează ordonanța lui Orban. Singurul om care poate ataca la CCR este Avocatul Poporului. 

Există temei de încălcare a Constituției prin decizia de revocare a Avocatului Poporului. Una e când o încalci fără să știi și altceva când primești avize și o faci cu  bună știință pentru un beneficiu imediat. 

În legea penală ar trebui trecută sancțiune pentru cei care încalcă Constituția cu bună știință”, a spus liderul PSD luni seară, la un post TV. 

Pe 16 iunie, Parlamentul a votat revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Solicitarea a fost făcută de PNL, USR-PLUS și UDMR. În cerere, coaliția a arătat că Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei. Detalii despre reproșurile coaliției la adresa lui Weber sunt disponibile AICI. 

Decizia a fost atacată la Curtea Constituțională de PSD, care a reclamat o ”execuție”.

Citește și: ”CÂND află Renate Weber dacă revocarea sa este sau nu constituțională”