Mamutul readus la viață după aproape 30.000 de ani
Oamenii de știință au reușit să readucă la viață celulele unui mamut lânos după ce le-au implantat în celulele unor șoareci. Această descoperire i-ar putea ajuta pe cercetători să readucă la viață și alte specii de animale care au dispărut de mult.
O echipă condusă de Kazuo Yamagata, un biolog de la Kindai University din Japonia, a reușit să extragă celule de la mamutul Yuka, descoperit în 2010 pe coasta strâmtorii Dmitry Laptev.
Însă, acest lucru a fost posibil datorită faptului că Yuka a fost îngropată în permafrost, adică într-un strat de pământ înghețat care a permis ca pielea, blana, creierul și alte țesuturi moi ale animalului să rămână intacte. Astfel, echipa de cercetători a reușit să extragă 88 de celule din țesutul muscular al acestuia.
Ulterior, oamenii de știință au implantat celulele în ovocite de șoareci implicate în dezvoltarea embrionară. Rezultatele au arătat că cinci dintre celule implantate, au dat semne de activitate.
„Acest lucru sugerează că, în ciuda anilor care au trecut, activitatea celulară încă poate avea loc și părți ale acesteia pot fi recreate”, a declarat Kei Miyamoto, membru al echipei de cercetare.
Cercetătorii au reușit să reînvie celulele unui mamut după 28.000 de ani
Însă, rezultatele studiului dau puține speranțe legate de o eventuală reînviere similară cu filmul Jurassic Park pentru această specie, dispărută de mult timp. Asta pentru că celulele au suferit deteriorări profunde.
„Până acum, multe studii s-au concentrat pe analizarea ADN-ului fosilelor și nu dacă acesta încă funcționează. Încă mai trebuie să vedem diviziune celulară. Trebuie să recunosc, suntem foarte departe de recrearea unui mamut”, a mai adăugat Miyamoto.
În ciuda comentariilor lui Miyamoto, unii cercetători încearcă să readucă mamutul la viață cu ajutorul editării genetice, incluzând controversatul instrument de editare a genei CRISPR, supranumit și „foarfeca genetică”.
Mamuții lânoși au dispărut în urmă cu 4.000 de ani, din cauza schimbărilor climatice și a vânătorii excesive.