MENIU

Mali, suspendat din Uniunea Africană după lovitura de stat

Lovitură de stat în Mali

Uniunea Africană (UA) a suspendat statul Mali din organizaţie după ce armata a forțat demisia președintelui și a guvernului. Decizia este valabilă până când ordinea constituţională va fi restabilită.

Preşedintele UA, sud-africanul Cyril Ramaphosa, a condamnat lovitura de stat şi a cerut eliberarea imediată a preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita, a premierului Boubou Cissé şi a altor oficiali de rang înalt. Acesta a subliniat că schimbarea guvernului este neconstituțională. În numele UA, preşedintele sud-african a cerut militarilor "revenirea imediată la un guvern civil" şi i-a rugat "să se întoarcă în cazărmi", notează Agerpres.

Organziatorii loviturii de stat au anunțat, la televiziunea publică, organizarea unei tranziţii politice civile şi alegeri generale, într-un interval de timp rezonabil.

Marți, militarii au preluat puterea în urma unei revolte şi l-au plasat în detenţie pe preşedintele Keita. Câteva ore mai târziu, acesta și-a anunțat demisia. 

Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente, mergând apoi în convoi spre centrul capitalei. La Bamako, înainte de a se îndrepta spre reşedinţa preşedintelui Keita, au fost aclamaţi de manifestanţii adunaţi în Piaţa Independenţei, epicentrul protestelor care au zguduit Mali în ultimele luni.

În 2012, în Mali a avut loc o altă lovitură de stat. Rebelii tuaregi au lansat o ofensivă în nordul țării, iar soldaţii s-au revoltat față de incapacitatea guvernului de a face faţă situaţiei. Militarii l-au înlăturat atunci de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Touré.  După lovitura de stat, controlul în nord a fost preluat de grupurile islamiste armate, care au ocupat regiune nouă luni înainte de fi alungate în urma unei intervenţii militare internaţionale conduse de Franţa.

De trei luni, în Mali au avut loc proteste ample în care i s-a cerut demisia președintelui. Oponenții îi reproșează că nu a reușit să reinstaureze climatul de siguranță și să rezolve problema corupției.

În Mali este desfășurată în continuare o misiune internațională de menținere a păcii - Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Din octombrie, la misiune participă și România cu un detașament al Forțelor Aeriene, format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM. Miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că aceștia sunt în siguranță. 

Mai multe articole despre:
mali uniunea africana lovitura de stat