Malaysia Airlines, în "faliment tehnic" după cele două dezastre de anul trecut
Compania aeriană Malaysia Airlines a intrat în "faliment tehnic", după cele două accidente aeriene de anul trecut, însă a demarat în același timp un plan agresiv de restructurare în încercarea de a se salva la orizontul anului 2018.
Noul director general al Malaysia Airlines a declarat luni, 1 iunie, că linia aeriană pe care o conduce este "tehnic, în faliment". Noul CEO a vorbit despre planul de restructurare al companiei, care presupune un val de concedieri și vânzări de aeronave.
Compania va renunța la cel puțin 6.000 de angajați din cei 20.000 de care dispune în prezent, într-un efort de redresare după evenimentele nefericite prin care a trecut în 2014, potrivit Mashable.com.
Christoph Mueller, noul șef al Malaysia Airlines, a explicat că cei 14.000 de angajați care rămân în companie vor trece pe o nouă firmă care preia moștenirea businessului Malaysia Airlines.
În ciuda acestor restructurări, operațiunile liniei aeriene decurg în condiții normale, a declarat CEO-ul companiei, Christoph Mueller.
Malaysia Airlines a fost lovită de o avalanșă de publicitate negativă în urma dispariției misterioase a zborului MH370 și a prăbușirii în Ucraina a zborului MH17.
Un an de la dispariția avionului Malaysia Airlines. Misterul, neelucidat
Avionul cu zborul MH370, ce efectua legătura între Kuala Lumpur și Beijing, a dispărut de pe radare la 8 martie 2014, cu 12 membri ai echipajului și 227 de pasageri, dintre care două treimi erau cetățeni chinezi. La 29 ianuarie, Malaezia a anunțat oficial că această dispariție este un accident, dar că, în pofida operațiunilor internaționale de căutare extrem de ample, avionul rămâne de negăsit.
Premierul malaezian Najib Razak, a cărui țară este ținta unor critici vehemente din partea familiilor victimelor, a ținut să reafirme hotărârea sa de a le oferi răspunsurile cerute. În pofida "puținelor elemente materiale" de care dispun anchetatorii,
"Malaezia rămâne angajată în căutări și își păstrează speranța că avionul cu zborul MH370 va fi localizat", se spune într-un comunicat semnat de Razak. Nave maritime explorează de luni de zile fundul marin în sudul Oceanului Indian, folosind sonare sofisticate care au restrâns deja cu circa 40% "zona prioritară de căutări" în partea cea mai septentrională a Oceanului Indian, pe circa 60.000 de kilometri pătrați.
Cu excepția câtorva containere maritime, nimic nu a fost găsit încă în timpul acestei operațiuni conduse de Australia și programată să se încheie în mai. Duminică, premierul australian Tony Abbot a anunțat că, în cazul în care aceste operațiuni nu se soldează cu un succes, Australia și partenerii săi "intenționează să lanseze alte căutări" pe un perimetru ce echivalează cu 60.000 de kilometri pătrați, fără a preciza locul unde se vor desfășura acestea.
"O datorăm familiilor victimelor", a spus Abbott în timpul unei conferințe de presă, declarându-se "rezonabil încrezător" în ceea ce privește șansele de succes ale căutărilor.