MALADIA ALZHEIMER: 8 semnale că e momentul să ne ÎNGRIJORĂM
Multa lume confunda maladia Alzheimer cu dementa. Care este diferenta totusi? Alzheimer-ul este o boala, in timp ce dementa este un grup de simptome printre care se numara si pierderea memoriei si a capacitatii de a face rationamente. Totusi, dementa nu este intotdeauna cauzata de boala Alzheimer. Si alte probleme medicale pot conduce la dementa.
Este adevarat ca odata cu inaintarea in varsta uneori incepi sa ai probleme de memorie, insa asta nu presupune nici dementa, nici prezenta iminenta a maladiei Alzheimer.
Uneori cei dragi si in varsta din jurul nostru ne ingrijoreaza cu unele modificari de comportament pe masura ce imbatranesc si ne temem pentru ei sa nu aiba Alzheimer, o maladie specifica varstei a treia din ce in ce mai raspandita si mediatizata. Iar a duce la medic un parinte doar pentru ca ti s-a parut ca a uitat ce i-ai spus ieri, poate fi deseori o misiune imposibila.
Din pacate, Alzheimerul este deja instalat cu mult timp (uneori ani) inainte ca bolnavul sa fie diagnosticat de cadre medicale de specialitate, intrucatul procesul degenerativ ireversibil al celulelor neuronale din creier specific la aceasta boala este deja declansat dar se petrece mai lent, asa incat nu este evident din prima ca maladia este prezenta.
De cele mai multe ori, cineva e diagnosticat cu Alzheimer pentru ca celor dragi din anturajul lor li se pare ca ceva e in neregula cu comportamentul sau memoria bolnavului.
Iata care sunt principalele semne pe care boala Alzheimer le manifesta inca de la debutul ei. Daca identificati ca o persoana draga din jurul vostru are una sau mai multe din aceste simptome pe un interval de timp mai lung (cateva luni de zile) si este sub atentia voastra, este cazul sa va ridicati semne de intrebare si sa actionati, pentru binele tuturor: