MENIU

Majorarea salariului minim, în funcție de studii, intră în vigoare de la 1 decembrie

Salariul minim va fi majorat încă de anul acesta. Guvernul vrea să introducă noul salariu minim diferenţiat de la 1 decembrie şi nu de la 1 ianuarie 2019. Asta reiese din draftul hotărârii de guvern pe care l-a obținut Realitatea TV.

Guvernul PSD-ALDE se grăbește cu majorarea salariului minim, în funcție de studii. Potrivit draftului hotărârii de guvern, obținută de Realitatea TV, guvernul vrea să introducă salariul minim diferenţiat de la 1 decembrie.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.080 lei lunar începând cu data de 1 decembrie 2018. Începând cu data de 1 decembrie 2018, pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superioare și pentru personalul cu vechime în muncă peste 15 ani, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte la 2.350 lei lunar”, scrie în document.

Primul pas pentru adoptarea acesti decizii va fi făcut vineri. Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care va permite, ulterior, introducerea salariului minim diferenţiat. 

Olguța Vasilescu anunțase săptămâna viitoare că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii.

"Săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern vom avea o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat între cei fără studii superioare şi cei cu studii superioare şi atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei", a menţionat şeful de la Muncă, duminică, la o televiziune. 

Mai multe articole despre:
guvern salariul minim