Mai puțin de 30 de medici, sancționați anul trecut de Colegiul Medicilor. Care au fost motivele
Colegiul Medicilor a sancționat anul trecut 27 de medici, mai puțini decât în 2018. Dintre aceștia, unul nu mai are voie să profeseze. În ultimii 13 ani, numărul medicilor sancționați a trecut de 400.
Situația medicilor sancţionaţi în 2019 a fost prezentată, vineri, în raportul Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, în cadrul Adunării Generale a organizaţiei.
Dintre cei 27 de medici sancționați, unul nu mai are voie să profeseze.
În urmă cu doi ani, în 2018, numărul celor sancționați a fost mai mare cu doi.
Medicul care a primit interdicţia de a profesa avea specialitatea ORL.
Patru dintre cei sancționați au primit vot de blam, 7 - avertisment, iar 15 - mustrare, arată raportul citat de Agerpres.
Astfel, au primit mustrări 5 medici de medicină generală şi medicină de familie, 4 medici chirurgi, 2 medici psihiatri, câte un medic din specialităţile medicină internă, boli infecţioase, obstetrică-ginecologie, neurochirurgie.
Avertismente au fost date pentru 2 chirurgi şi pentru câte un medic din specialităţile medicină internă, boli infecţioase, urgenţă, diabet, anestezie şi terapie intensivă.
Vot de blam au primit un medic chirurg, un neurochirurg, un anestezist şi un oncolog.
În urmă cu doi ani, numărul medicilor sancționați a fost mai mare - 29. Dintre aceștia, doar unul a fost sancționat cu retragerea calităţii de membru.
Statistică. Numărul medicilor sancționați în ultimii 13 ani (2006-2019): 432
Colegiul Medicilor a dat publicităţii în urmă cu doi ani şi o evidenţă a medicilor sancţionaţi, din 2006 până în 2018, care arată o creştere a numărului acestora, de la 19 în 2006 la 29 în 2018. Procentual, însă, numărul acestora a scăzut: de la 17% la 10,86%.
Din 2006 până în 2018 au fost aduşi în faţa comisiei de disciplină 2.394 medici şi sancţionaţi 405, astfel că până anul trecut, numărul lor a crescut la 432.
Statistică. Situația medicilor sancționați în ultimii patru ani: 101
Din 2006 și până în 2018, au fost sancționați 405 medici. Dintre aceștia, cei mai mulți în 2018.
2016 - 26 de medici sancționați
2017 - 19 medici sancționați
2018 - 29 de medici sancționați
2019 - 27 de medici sancționați
29 au fost cauzele în care Comisia de disciplină a decis, în 2018, aplicarea de sancţiuni şi 208 cele în care s-a decis nesancţionarea medicilor.
Colegiul Medicilor din România a sancţionat, în cursul anului 2018, cu mustrare - 12 medici, 10 cu avertisment, 5 cu vot de blam, un medic cu amendă şi unul cu retragerea calităţii de membru.
De asemenea, în 15 dintre cauze, dosarul a fost trimis înapoi, la colegiul teritorial, pentru adoptarea unei decizii, conform prevederilor legale, iar în 14 dintre cauze, contestaţia sau plângerea a fost respinsă pentru că a fost introdusă tardiv. Totodată, una dintre cauze a fost respinsă pentru că a fost introdusă de o persoană fără calitate procesuală.
În 2017 au fost 75 de cazuri care au fost soluţionate la Comisia Superioară de Disciplină a CMR. Au fost sancţionaţi 19 medici – 11 cu mustrare, 6 cu avertisment, unul cu vot de blam şi unul cu interdicţia de a mai practica profesia pentru o lună.
Comisia Superioară de Disciplină a adoptat, în 2016, 140 de decizii, alte 20 de cauze fiind pe rolul acestei structuri. În 26 de cazuri, Comisia Superioară de Disciplină a decis sancţiuni, dintre care 16 mustrări, 7 avertismente şi trei voturi de blam, urmate de ridicarea dreptului de liberă practică.
Ridicarea dreptului de liberă practică a fost decisă, potrivit raportului, în cazul unui medic de obstetrică-ginecologie care a tratat un caz chirurgical, deşi nu avea voie, iar pacienta a decedat.
Un alt medic cu specialitatea obstetrică-ginecologie nu a consemnat în foaia de observaţie date referitoare la aplicarea forcepsului, manevră care ar fi eşuat, iar nou-născutul a decedat.
Al treilea medic căruia i s-a retras dreptul de liberă practică. de la o secţie Anestezie Terapie Intensivă (ATI), nu a efectuat consult complet pentru diagnosticarea riscului anestezic la o pacientă cu hipertensiune arterială în tratament şi cu acuze de dispnee, consemnate în înscrisurile medicale, aceasta decedând.
Cât durează judecarea medicilor la Colegiul Medicilor din România
Judecarea unui dosar la Colegiul Medicilor poate dura mai mult de un an, dacă este vorba despre un pacient care a stat prin mai multe spitale, iar dosarul lui numără 1.000 de file.
Potrivit președintelui Gheorghe Borcean, sancţiunile sunt date medicilor care au fost reclamaţi pentru diverse fapte după un proces care se desfăşoară după modelul instanţelor civile sau penale, cu analiza dosarelor, declaraţiile martorilor şi decizii care pot fi contestate, rezolvarea unui caz durând între câteva luni şi peste un an.
Judecarea medicilor de Colegiul local şi de cel naţional este un proces similar celui din instanţele civile sau penale.