Mai multe persoane cercetate penal pentru mită, în urma percheziţiilor de amploare de la AFIR
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru cinci persoane, în urma percheziţiilor efectuate de oamenii legii, joi, 9 iulie, la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi (AFIR).
Procurorii îi suspectează pe Gică Dumitru şi Anca Adriana Acojocăriţei, consilieri în cadrul AFIR Iaşi, de săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi, ca atare, au dispus începerea urmăririi penale.
Todată Vasile Mercaş şi Gheorghiţa Mercaş sunt anchetaţi pentru dare de mită, trei infracţiuni, şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sa incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
De asemenea, Irinel Nicu Ceauşu este suspectat de folosirea sau prezentara cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În urma descinderilor efectuate, procurorii au arătat că, începând din anul 2011, inculpatul Ciaușu Nicu Irinel a depus la AFIR Iași mai multe documente în care a menționat în mod nereal că este beneficiarul proiectului întocmit în numele întreprinderii individuale “Ciaușu Nicu Irinel”, o finanțare în valoare de 10.000 euro.
În realitate, beneficiarii reali ai acestui proiect erau inculpații Mercaș Vasile și Mercaș Gheorghița.
La data de 23 ianuarie 2015, inculpații Dumitru Gică și Acojocăriței Adriana-Anca, în calitate de consilieri în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, cu ocazia unui control efectuat la ferma respectivă situată în localitatea Moșna, județul Iași, au pretins și primit suma de 400 de lei fiecare, de la inculpații Mercaș Vasile și Mercaș Gheorghița, pentru ca aceștia să nu constate eventuale nereguli.
Cu ocazia efectuării controlului, cei doi consilieri au ridicat mai multe documente, printre care și Registrul Jurnal de Încasări și Plăți și Registrul Inventar. În data de 26 ianuarie 2015, inculpatul Dumitru Gică i-a cerut inculpatei Mercaș Gheorghița să depună documentele menționate mai sus la Administrația Finanțelor Publice a Comunei Răducăneni și să le înregistreze cu o zi înainte sau cel mai târziu în ziua în care a fost efectuat controlul ferma respectivă (23.01.2015), lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut, ulterior depunând acele documente la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași.
Procurorii DNA au efectuat, joi, 9 iulie, şase percheziţii în judeţul Iaşi, dintre care patru s-au desfăşurat la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, într-un dosar de corupţie.