MENIU

MAFIA falsificării dosarelor de pensii, destructurată: Rețeaua certificatelor de handicap pentru pensie - Prejudiciu de 1 milion de euro

Percheziții de amploare la mafia falsificării dosarelor de pensii! Polițiștii au identificat zeci de persoane care au obținut dreptul la pensie publică în mod ilegal. Mai exact, rețeaua ar fi falsificat și furnizat certificate de handicap mai multor persoane, tocmai pentru a ieși mai devreme la pensie. Potrivit surselor Realitatea PLUS, peste 60 de pensionari falși au fost identificați de către polițiști, însă în realitate numărul lor ar fi mult mai mare. Toți erau trecuți în fals cu gradul de handicap grav, care le aducea 15 ani la stagiul de cotizație. 

Gruparea activa încă din 2019 în București și localitățile limitrofe. Cu toate documentele ilegale, aproximativ 60 de persoane au obținut dreptul la pensie publică chiar și cu 15 ani înainte de termen. Potrivit surselor noastre, membrii rețelei racolau preoponderent apropiați, dar au racolat și necunoscuți de la casele de pensii care voiau să se pensioneze dar nu aveau vechime. Pe un formular tip, completau datele beneficiarului iar apoi semnau în fals în numele celor din comisia care ar fi trebuit să stabilească legal că beneficiarii suferă, într-adevăr, de handicap. Puneau apoi o ștampilă falsă iar documentul era înmânat beneficiarului, care mergea cu el la casa de pensii. Cea mai mare pensie obținută fraudulos a fost de 20.000 de lei.

„Valoarea acumulata a prejudiciului cauzat bugetului asigurarilor de stat fiind de peste 4 mil 800 mii de lei 1 50 in urma perchezitiilor domiciliare au fost ridicate documente de interes pentru cauza, 91 mii 350 de lei, 37940 de euro, 4560 de dolari, 600 telefoane mobile si 2 laptopuri 2 04 de asemenea au fost descoperite si ridicate 7 stampile folosite la falsificarea documentelor, 2 imprimante, o arma neletala, un material pirotehnic, doua tc folosite la depunerea online a declaratiilor fiscal, 26 de carduri bancare emise pe numele unor personae fizice si 28 de carduri de vacanta 2 23 TAIE 2 26 59 de personae banuite au fost conduse la sediul politiei dintre care 15 au fost retinute 2 30 ulterior fata de 6 dintre persoanele retinute a fost dispusa masura controlului judiciar 2 35 TAIE 2 37 noua dintre persoanele retinure vor fi prezentate instantei de judecate cu propunere de luare a unei masuri preventive”, au anunțat anchetatorii.

Autoritățile au deschis și un dosar penal pentru înșelăciune, fals material, uz de fals. 

Conform Poliției Române, au avut loc 46 de percheziții la persoane suspectate că ar fi falsificat și ar fi pus la dispoziția mai multor oameni certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim.

În cursul anului 2022, polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu că ar fi fost falsificate și ar fi fost puse la dispoziția unui număr mare de persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 2.

Astfel, din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2019 și până în prezent, mai multe persoane din București și din județele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, ar fi solicitat și ar fi obținut pensie publică în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap.

Persoanele în cauză ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat.

Până în prezent, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4.800.000 de lei, conform Poliției Române.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente, instrumente folosite la falsificarea docmentelor, sume de bani în lei și valută, telefoane mobile, precum și medii de stocare a datelor, iar 65 de persoane vizate urmează să fie duse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.