MENIU

MAE, răspuns oficial în scandalul închiderii Consulatului României de la Rostov-pe-Don

MAE, răspuns oficial în scandalul închiderii Consulatului României la Rostov-pe-Don

Închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Federaţia Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federaţiei Ruse în România, a transmis, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

MAE aminteşte că pe 8 iunie 2023, partea română a luat decizia de a plafona personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România, având drept consecinţă reducerea semnificativă a acestuia.

Măsura respectivă a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), pentru a reflecta în mod adecvat nivelul relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

În afara Ambasadei la Moscova, România are un Consulat General la Sankt-Petersburg. Federaţia Rusă are de asemenea un Consulat General în România, la Constanţa, pe lângă Ambasada din Bucureşti.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat în briefingul de miercuri închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don.

"Partea română a primit o notificare oficială potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov-pe-Don îşi va înceta activitatea începând cu data de 14 octombrie. Funcţiile de furnizare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate ambasadei acestei ţări la Moscova", a spus Zaharova în briefingul transcris pe site-ul MAE rus.

Doar două universități românești sunt prezente în top 1000 al clasamentului Times Higher Education 2025

Măsura urmează deciziei părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023, ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române, a argumentat purtătoarea de cuvânt, fără a detalia. 

Elena Lasconi a cerut închiderea consulatul general al Rusiei de la Constanţa ca răspuns al României la decizia diplomației ruse

Preşedinta USR, Elena Lasconi, spune că ţara noastră trebuie să reacţioneze "ferm" şi să închidă consulatul general al Rusiei de la Constanţa, în contextul în care a fost închis şi consulat general al României de la Rostov pe Don.

"Consulatul General al Rusiei la Constanţa trebuie închis. Rusia închide un consulat general al României de pe teritoriul ei, de la Rostov pe Don, iar România trebuie să reacţioneze ferm, fără echivoc! Guvernul României trebuie să închidă Consulatul General al Federaţiei Ruse de la Constanţa. Acordul bilateral care stă la baza acestei reprezentări diplomatice în România trebuie denunţat ca urmare a comportamentului nejustificat al Federaţiei Ruse. Dronele Rusiei cad pe teritoriul României, Rusia ne închide consulatele nejustificat, România trebuie să reacţioneze", a precizat Lasconi, conform unui comunicat USR.

Ea a menţionat că Guvernul "trebuie să arate că apără" interesele ţării şi ale cetăţenilor prin decizii corecte faţă de actorii care "agresează teritoriul României şi sabotează reprezentarea" diplomatică a României.

România, în topul țărilor cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere din UE. Doar un vecin ne mai depășește