Președintele Societății Române de ATI, la ”Legile Puterii”: ”În fața suferinței, dreptate au pacienții, nu noi”
Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, a subliniat vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că o calitate obligatorie pe care trebuie să o aibă cadrele medicale este aceea de a fi om. Șerban Bubenek a vorbit despre relația pe care trebuie să o aibă acestea cu pacienții și aparținătorii lor și a criticat comportamentele neadecvate reclamate public de rudele unor pacienți.
”În 40 de ani de carieră în Terapie Intensivă, nu am avut nici măcar o reclamație din partea vreunui aparținător.
Cu fiecare persoană care vine să se angajeze, în acea zi sau a doua zi am o discuție de 10 minute în care îi spun câteva lucruri. Primul este că la spital vin întotdeauna bolnavi. Oamenii vin la spital pentru că sunt în nevoie. Punctul 2 - întotdeauna, în fața suferinței, dreptate au pacienții, nu noi. 3 - Întotdeauna, în fața suferinței, dreptate au aparținătorii, nu noi.
Datoria noastră este să le explicăm care este starea pacientului, dacă sunt mai emotivi, să primească un pahar cu apă, eventual o ceașcă de cafea și să discutăm. Dacă te vei purta așa cu toți pacienții și apaținătorii, poți spune la sfârșitul zilei că ești om, ceea ce este obligatoriu în această profesie.
Educația este totul în lumea asta. Valorile sunt ceea ce definesc un om. Relația dintre medic și pacient trebuie să fie de deplină încredere și confidențialitate”, a spus Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Legile Puterii | Nou caz revoltător la Spitalul ”Sf. Pantelimon” - soția unui pacient acuză că bărbatul a murit după ce a fost neglijat de medici
Șerban Bubenek a amintit, în contextul informațiilor din presă privind unele nereguli de la spitale, și că cei mai mulți dintre angajații unităților medicale au fost și continuă să fie suprasolicitați pe fondul pandemiei, dar, cu toate astea, rămân implicați în salvarea vieților. Comportamentele neadevcate ale unor angajați din spitale trebuie comunicate de cadrele medicale care își fac datoria, mai spune acesta.
”Sunt posibile derapaje, dar trebuie avut grijă și la tonul cu care sunt făcute publice. Majoritatea tăcută, umilă, transpirată a celor care au îngrijit peste 10.000 de pacienți în timpul pandemiei suferă și are empatie față de ceea ce se întâmplă în spitale. De multe ori când ajung la spital, găsesc asistentele, infirmierele plângând pentru că nu pot accepta nici ei că moartea este mai puternică decât noi.
Când se face referire la cum se moare în spitale...în toată lumea ies mai puțini oameni decât câți intră ca pacienți.
Dacă lucrurile stau așa, este de datoria colegilor de acolo să se adreseze conducerii spitalului și celor care pot face ceva ca să se schimbe mentalitatea unor oameni care probabil că există,dar nu au ce căuta printre noi”, a conchis Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.