Lovitură pentru Raed Aafat! Rafila vrea ca SMURD să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Explicația ministrului
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, că serviciul de urgență SMURD ar trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Rafila a vorbit în cadrul unei dezbateri publice pe sănătate despre necesitatea unui proces de gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății, subliniind importanța unei "politici de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat".
"Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști. La nivelul DSU este dl dr. Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar reponsabilitatea atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice este a MS.
Sunt partenerii noștri. SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria - eu întotdeuna le voi mulți public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac - dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii (...) e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de persoanelor care ocupă într-un moment sau altul o poziție de demnitate publică într-unul dintre aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia de a beneficia de servicii de sănătate”, a afirmat Rafila, a Conferinţa Naţională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente".
Ministrul a adăugat: "Nu aș vrea să fie interpretat în vreun fel ceea ce am spus eu. Am recunoscut și recunosc public toate meritele dl dr Arafat care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgență, dare ele trebuie integrate la nivelul MS și lucrul ăsta cred că este clar pentru toată lumea".
Cât privește servciul de Ambulanță București-Ilfov, Alexandru Rafila a spus că numărul de intervenții desfășurate în timpul pandemiei de coronavirus este "absolut impresionant".
"1,2 milioane de servicii în decurs de 2 ani este o cifră foarte, foarte mare. Dacă am împărți pe zi o să vdeți că au avut zile în care au fost chiar 5000 de solicitări, ceea ce este incredibil chiar la o populație de 2-3 milioane locuitori, cum este aglomerația urbană București-Ilfov", a precizat ministrul Sănătății.
Rafila a susținut, în context, că prioritizarea activităților la nivelul Serviciului de Ambulanță București și Ilfov, dar și în general, ar trebui să plece de la o discuție privind resursa umană.
"Indiferent câte mijloace tehnice le vom pune la dispoziție, fără resursa umană calificată și dornică să lucreze în acest domeniu nu o să putem să progresăm", a subliniat el.