MENIU

Locuri de joacă periculoase pentru copii: ANPC a închis mai multe spații din București

Toate locurile de joacă din cele 109 parcuri ale Sectorului 2 din București au fost închise temporar de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce s-au descoperit multiple deficiențe care pun în pericol siguranța copiilor. Decizia a fost luată în urma unei acțiuni de control desfășurate marți de către comisarii ANPC, care au verificat starea echipamentelor din aceste spații.

Nereguli grave descoperite în parcurile din sectorul 2

În cadrul acțiunii de control tematic, desfășurate la locurile de joacă administrate de Primăria Sectorului 2 prin Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2, comisarii ANPC au descoperit o serie de abateri grave. Printre acestea se numără utilizarea unor echipamente fără protecții adecvate, elemente din lemn putrezit, suprafețe antiimpact deteriorate, echipamente de joacă montate incorect, și lipsa unor măsuri de siguranță esențiale.

          Locuri de joacă periculoase pentru copii / Sursa foto - ANPC

Ca urmare a acestor constatări, ANPC a aplicat o amendă de 10.000 de lei și un avertisment, interzicând totodată utilizarea echipamentelor până la remedierea problemelor identificate. „Locurile de joacă ar trebui să fie spații sigure pentru toți copiii, unde aceștia să se poată bucura fără riscul de a-și pune în pericol sănătatea sau chiar viața”, a declarat președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Risc major pentru copii

În urma verificărilor efectuate la 136 de locuri de joacă din cele 109 parcuri administrate de ADP Sector 2, s-au identificat numeroase deficiențe. Printre cele mai grave se numără:

Suprafețe antiimpact deteriorate, cu rupturi și exfolieri.
Echipamente de joacă, cățărare și agrement deteriorate, cu vopsea exfoliată, graffiti, și fără protecții specifice.
Utilizarea unor echipamente cu șezut metalic, interzise, care pot cauza arsuri prin supraîncălzire.
Aparate de fitness cu sfori tocite, care prezintă un risc de rupere.
Echipamente de agrement montate incorect, cu sfori improvizate.
Lipsa capacele de protecție la șuruburi, prezentând un risc de accidentare.

        Nereguli descoperite în spațiile de joacă pentru copii. / Sursa foto - ANPC

Alte nereguli notabile includ leagăne pentru persoane cu dizabilități incomplete și fără protecții, lipsa gardurilor de împrejmuire, echipamente prinse cu sârme ieșite din structura de rezistență, și gropi de nisip cu zone deteriorate, toate acestea prezentând riscuri majore de accidentare pentru copii.

              Nereguli descoperite în parcurile din Sectorul 2 / Sursa foto - ANPC

De asemenea, în multe locuri de joacă lipsea panoul cu regulamentul de funcționare și organizare, necesar pentru a informa corect utilizatorii despre regulile de utilizare a acestor spații.

ANPC a dispus închiderea tuturor locurilor de joacă până la remedierea deficiențelor, pentru a preveni posibile accidente și pentru a asigura siguranța copiilor care frecventează aceste spații.