Locuitorii ghetourilor
Cei mai mulţi dintre ei nu au acces la apă potabilă, iar copiii lor parcurg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la şcoală, învaţă la lumina lumânării şi se joacă printre mormane de gunoi.
În satul Băceşti, din judeţul Vaslui, 600 de oameni trăiesc la limita subzistenţei, îngrămădiţi în bordeie din lut sau din paie, care stau să se dărâme peste ei. Singura sursă de venit pentru cei mai mulţi este ajutorul social.
Aceeaşi situaţie în satul Valea lui Stan, din judeţul Vâlcea. 120 de familii de rromi locuiesc în case de chirpici, beau apă de la râu şi stau la lumina lămpilor cu gaz. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc din ce fură şi sunt racordaţi ilegal la reţeaua de curent electric. Tot în judeţul Vâlcea, în satul Sălişte, alte 800 de persoane trăiesc în bordeie în condiţii mizere şi îşi câştigă existenţa lucrând ca zilieri.
Lângă Ocna Sibiului, situaţia este şi mai gravă. 22 de familii locuiesc de o viaţă în nişte vizuini pe care le-au săpat într-un deal. Nu au apă, electricitate şi trăiesc cu frica că versantul se poate surpa peste ei. De frică, unii şi-au construit bordeie din paie şi cârpici.