MENIU

Litoralul românesc, invadat de alge. Cum explică experții fenomenul: plajele au devenit verzi. Cât de periculoase sunt, de fapt, pentru turiști

Imagini dezolante pe litoralul Mării Negre! Turiștii se plâng că plajele au fost invadate de alge și nu mai pot intra în apă. Grămezile uriașe se întind pe metri întregi de la mal în apă, ca o pătură.

De aproape o săptămână, abia dacă se mai poate intra în mare, în stațiunile Mamaia și Năvodari. Tone de alge au fost aduse la mal de valuri și de curenți.

Deși turiștii se plâng de aspectul mării dar și de mirosul algelor de la mal, specialiștii susțin că acestea nu sunt periculoase.

Cea mai periculoasă plajă de pe litoralul românesc. Multe persoane au murit aici pentru că au ignorat avertismentele

"Este o situație clasică a unei specii de alge oportuniste. A profitat de temperaturile ridicate din apa mării. Nu sunt periculoase, nu deranjează pe nimeni", spune directorul general INCDM, Florin Grigore.

Apele Române Dobrogea - Litoral: Algele pot fi strânse doar cu ajutorul utilajelor de mare tonaj. Din motive de siguranță pentru turiști, pot intra să curețe malul apei doar noaptea

Codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre, arată Apele Române Dobrogea Litoral într-o postare pe Facebook.

“Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noștri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg și aduse la mal de curenții marini”, arată sursa citată.

Plaja din România unde te simți ca în Lefkada. Apa are culoarea turcoaz: e un adevărat colț de Rai - GALERIE FOTO

“Cât de puternică poate fi natura, avem zilnic dovezi din întreaga lume, mai ales pe fondul schimbărilor climatice. Colegii noștri de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța cunosc cel mai bine acest sentiment, deoarece, noapte de noapte, sunt prezenți la malul mării pentru a colecta algele aduse de curenții marini. 

Stratul gros de alge de la linia apei poate fi strâns doar cu ajutorul utilajelor de mare tonaj, care din motive de siguranță pentru turiști pot intra să curețe malul apei doar noaptea. De multe ori, dimineața, acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge. 

Acest fenomen natural, cu care ne confruntăm vară de vară, a devenit parte din rutină și reprezintă cel mai mic disconfort pe care Marea Neagră îl aduce pe țărmul românesc. Prezența algelor aduse de curenții marini la țărm este influențată de condițiile meteorologice la Marea Neagră. Algele se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici, în condiții de temperaturi ridicate, având nevoie de multă lumină și căldură. Acestea sunt smulse de curenții marini și aduse la mal, unde echipele noastre intervin pentru a menține plajele curate”, mai arată Apele Române. 

Mai multe articole despre:
alge mare plaje alge mare alge mamaia alge litoral