Lista simptomelor ușoare de COVID-19: când poți sta acasă și când trebuie să mergi obligatoriu la spital
Pacientii asimptomatici sau cei care prezinta forme usoare de COVID-19 vor fi monitorizati si tratati de medicii de familie, conform ultimelor reglementari in domeniul sanatatii.
Medicul Virgil Musta, seful Clinicii de Infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara, a explicat ce inseamna simptome usoare si cand este obligatoriu ca bolnavii sa mearga la spital.
"Pacientii care au durere de gat, tuse care nu e intensa, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului pot ramane acasa, simptomele fiind considerate usoare. Daca au semne de infectie de cai respiratorii, lipsa de aer, tuse intensa, febra, atunci pacientilor li se recomanda internarea sau prezentarea la evaluare medicala, pentru a se lua decizii de internare sau de ramanere la domiciliu, in functie si de locurile libere din spital", a spus medicul Virgil Musta, la un post tv.
Medicul a explicat si dupa cat timp de simptome usoare, dar persistente, ar trebui pacientii sa mearga la spital: "La acest virus, in 5-7 zile, starea se inrautateste, simptomele devin mai grave, iar atunci pacientii trebuie sa sune la 112 ca sa se interneze. Daca dureaza peste o saptamana, este bine sa se prezinte pentru evaluare medicala, pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare si sa primeasca recomandari. Evaluarea se face intr-o singura zi, cand se fac investigatii biologice conform unui protocol, investigatii imagistice. Pacientul poate fi trimis acasa sau, daca se considera ca este cazul, sa fie internat intr-un spital de nivel 1 sau spital suport."