Lista de la A la Z a celor 20 antibiotice pe care românii pot să le cumpere din farmacii fără rețetă
Ministerul Sănătății a emis recent un ordin prin care se reglementează condițiile în care farmaciștii pot elibera anumite antibiotice, fără necesitatea unei rețete, în doze pentru doar 48 de ore. Această măsură restrânge lista antibioticelor disponibile în aceste condiții la doar 20 de medicamente.
Doar 20 de antibiotice figurează în lista celor care pot fi eliberate, în regim de urgență și în doze pentru doar 48 de ore, din farmacie fără rețetă. Această măsură a fost instituită printr-un ordin recent emis de Ministerul Sănătății, care urmărește să reglementeze condițiile în care farmaciștii pot să le elibereze clienților anumite antibiotice în lipsa unei rețete.
Practic, această măsură se adresează situațiilor în care pacienții nu au avut posibilitatea să consulte un medic în prealabil și necesită tratament antibiotic urgent. Lista celor 20 de antibiotice disponibile pentru eliberare fără rețetă este alcătuită în funcție de problema medicală specifică prezentată de pacient. Cu toate acestea, există voci care ridică preocupări cu privire la faptul că eliberarea antibioticelor fără rețetă poate crește riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice la pacienți.
Un răspuns a venit, în cadrul unei conferințe de presă, de la secretarul de stat din Ministerul Sănătății Adriana Pistol.
„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat Adriana Pistol, citată de Adevarul.
Lista antibioticelor care pot fi cumpărate în regim de urgență
Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic. Lista celor 20 medicamente este:
1. AMOXICILLINUM*
2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
3. AMPICILLINUM*
4. CEFADROXILUM*
5. CEFALEXINUM*
6. CHLORAMPHENICOLUM*
7. CLARITHROMYCINUM*
8. CLINDAMYCINUM*
9. DOXYCYCLINUM*
10. ERYTHROMYCINUM*
11. METRONIDAZOLUM oral*
12. NITROFURANTOINUM*
13. OXACILLINUM*
14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
15. SULFAFURAZOLUM*
16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
17. SULTAMICILLINUM*
18. TETRACYCLINUM*
19. TINIDAZOLUM*
20. NYSTATINUM*
Cu toate acestea, farmaciștii consideră că ordinul emis a fost realizat în grabă, deoarece în continuare există aspecte nerezolvate și care nu au fost discutate cu specialiștii. Până la mijlocul lunii martie, când va fi finalizată baza de date necesară, farmaciile vor elibera medicamentele "în orb", bazându-se pe declarația pacientului că nu obține și de la alte farmacii doza de urgență, fără a putea fi verificată această informație. Acest lucru ridică îngrijorări în privința controlului și monitorizării adecvate a eliberării medicamentelor, fiind necesară o soluție clară pentru a evita abuzurile și utilizarea neadecvată a antibioticelor fără prescripție medicală.