Lista datornicilor ANAF. Fiscul va publica numele persoanelor fizice cu restanțe de peste 100 de lei
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adoptat procedura de publicare a listelor datornicilor la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile noului Cod de procedură fiscală.
Începând cu 2016, pe lista ANAF se vor regăsi și debitorii persoane fizice, nu doar persoanele juridice, ca până acum.
Fiscul a aprobat prin Ordinul nr. 558/2016, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 78 din 3 februarie 2016 și care a intrat în vigoare la data publicării, o nouă procedură de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.
Obligaţia organelor fiscale de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante a fost preluată, de la 1 ianuarie, în Codul de procedură fiscală, vizate fiind inclusiv persoanele fizice. Aşadar, începând din acest an, conform Ordinului ANAF nr. 558/2016, pe lista amintită nu vor apărea numai persoanele juridice, ci și persoanele fizice.
Astfel, pentru a descuraja acumularea de arierate bugetare de către contribuabili, persoane fizice și juridice, organele fiscale centrale vor publica pe pagina de internet a Fiscului lista debitorilor „care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale".
Listele vor conține obligațiile fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei, se mai arată în actul normativ pezentat de AvocatNet.ro.
Fiscul a stabilit că, începând din acest an, nu vor mai face obiectul publicării în lista sus menționată obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub plafoanele următoare:
- a) 1.500 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- b) 1.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- c) 500 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- d) 100 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c).