”Legile Puterii”. Nicușor Dan promite lucrări de infrastructură ”de 20-30 de ori mai mari” ca până acum”
Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a detaliat marți seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, planurile privind infrastructura. Printre priorități se află Podul Ciurel și Pasajul de la Doamna Ghica. ”Ar fi nerezonabil să promitem parcări supraetajate pentru 1,5 milioane de mașini”, spune viitorul edil, care promite în schimb variante alternative pentru eliberarea traficului și reducerea poluării.
”Suma totală a banilor alocați pentru mari lucrări de infrastuctură de către administrația anterioară este de 70-80 de milioane de euro. Lucrarea de la prelungirea Ghencea costă undeva la 120 de milioane de euro. Toate lucrările făcute de administrația anterioară nu au fost nici măcar la nivelul unei lucrări care înseamnă o lărgire de stradă și un pasaj peste centură. Promisiunea mea este că vom face în București mari lucrări de infrastructură, de 20-30 de ori mai mari decât ce s-a întâmplat în acest mandat. Avem promisiunea guvernului pentru metroul de suprafață, refacerea totală a infrastructurii de tramvai, semnalizarea inteligentă, șoseaua de centură - să o ducem la 4 benzi, autostrada de centură, de care se ocupă guvernul”, a declarat Nicușor Dan.
Despre Podul Ciurel, edilul ales a menționat că proiectul inițial, realizat în anii 70, nu mai poate fi aplicat la actuala infrastructură, astfel că primul pas este consultarea unor specialiști care să facă un studiu local de trafic.
”Pasajul Ciurel este parte dintr-o lucrare care se numește ”penetrația Ciurel”. Vine din anii 70, când s-a numit ”penetrația A1-A2”, și se dorea unirea prin mijlocul Bucureștiului a celor două autostrăzi. Acum nu mai este o idee fezabilă. Acest proiect, așa cum a fost propus, nu este fezabil pentru că prelungirea de la pod până dincolo de centură și unirea cu A1 trec pe lângă un bazin de apă potabilă din comuna Roșu, din care bucureștenii beau apă. Acest bazin nu se poate acoperi, dar nici nu poți trece cu trei benzi pe sens pe lângă apa din care tu bei.
Podul Ciurel, inaugurat în urmă cu 2-3 săptămâni, este o investiție foarte scumpă, dar, acum că îl avem, trebuie să-l facem funcțional. Trebuie aduși specialiști care să facă un studiu local de trafic astfel încât să folosească. Există o mare problemă în zona de vest, pentru că d-asta s-a insistat cu Ciurel. Soluția este să ajungi să ai șoseaua de centură la 4 benzi. Când vom avea metroul de suprafață, în Chiajna este o gară care este legată de Gara de Nord, oamenii pot veni cu trenul în 10 minute”, a spus Dan.
Lucrările la pasajul de la Doamna Ghica vor continua, însă cu un plan urbanistic adecvat.
”Pasajul de la Doamna Ghica este o investiție necesară, din păcate demarată într-un regim de heirup, fără un plan urbanistic zonal sau analiza rezistenței clădirilor din jur. Lucrarea trebuie făcută, inclusiv cu linie de tramvai care să treacă intersecția pe acest pod”, a precizat Nicușor Dan
În privința reducerii poluării și a eliberării traficului, primarul ales propune un transport public la standarde decente și care să circule pe benzi unice. O soluție pentru rezolvarea parțială a problemei legate de parcări este un parteneriat cu privații, anunță Dan.
”Poluarea - înainte de taxa Oxigen, trebuie să dai alternativa. Un transport public trebuie să fie alternativa, cu un program pe care îl respectă, să fie curat și să aibă aer condiționat. Nu te poți duce la o întânire de business dacă tu transpiri în transportul în comun, așa că iei mașina în care ai aer condiționat. Nu pot să nu remarc că nu au fost în stare să pună nici măcar aer condiționat, au fost multe licitații eșuate.
Autobuzele și troleibuzele au nevoie de bandă unică, iar asta înseamnă că trebuie să găsim locuri de parcare. Va dura, dar vom face acest lucru, fie cu parteneri privați, care au parcări care stau goale, fie prin ridicarea mașinilor abandonate - sunt zeci de mii în București. O altă măsură este reconfigurarea prin sisteme de sensuri unice, prin spatele bulevardelor, pentru a câștiga locuri de pe prima parte a bulevardului. Nu putem promite că vom face parcări supraetajate pentru 1,5 milioane de mașini. Ar fi nerezonabil”, a conchis edilul ales.