LEGILE PUTERII | Medicul Valeriu Gheorghiță, la un an de PANDEMIE: „Este clar că acest tip de virus va rămâne mai mult”
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, vineri seara, în emisiunea Legile Puterii, la Realitatea PLUS, că este prea devreme să se vorbească în România despre un pașaport de vaccinare. De asemenea, despre întoarcerea la normal, acesta a estimat că virusul va mai rămâne o vreme printre noi.
„Dacă se va ajunge la această decizie, am cunoștință de discuții la nivel european, cred că ele sunt discuții exploratorii având în vedere că multe state europene depind de turism. Este mult prea devreme să vorbim despre un pașaport de vaccinare. România, ca și celelalte țări, emit acest cerificat medical care prevede că a primit un anume tip de vaccin, data vaccinării și, eventual, a expirării. Este important ca peste ani să vedem ce tipuri de vaccinuri am făcut”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat când ne vom întoarce la normal, medicul colonel a răspuns: „Depinde din ce punct de vedere vrem să definim normalitatea. Este clar că acest tip de virus va rămâne mai mult. Suntem la un an de la diagnosticarea primului caz de coronavirus, însă dacă vom atinge în scurt timp un prag de imunizare de peste 70 la sută, va creșe siguranța fiecăruia dintre noi.
Noi ne-am propus în cadrul campaniei de vaccinare să atingem cel puțin 10 milioane de persoane vaccinate. Vom avea capacitate în centrele de vaccinare să vaccinăm zilnic. Ceea este îmbucurător este intenția pesoanelor de a se vaccina. Dacă la început intenția de vaccinare era undeva la 30% în sondaje, acum a crescut la peste 50% intenție de vaccinare. Eu cred că va crește în perioada următoare. Eu cred că fiecare persoană va înțelege în final efectele vaccinării pentru că toți avem același obiectiv, să ne înoarcem la normalitate”.
Se va ajunge și la a treia doză?
„Nu cred că se va ajunge să ne vaccinăm în toamnă din cauză că am pierde răspunsul imun. Vaccinurile care sunt disponibile au o eficacitate suficient de bună chiar dacă ea nu este la fel de eficientă pentru tulpina wuhan. Din fericire, sunt eficiente pentru tulpina din Marea Britanie, care ar putea deveni dominantă având în vedere caracterul replicativ.
Companiile de vaccin și-au impus acesta dorință de a primi cea de-a treia doză, se fac studii, dar ele nu se fac în perspectiva faptului că persoanele vor pierde răspunsul imun, ci să fim pregătiți pentru momentul în care vom avea variante care nu sunt acoperite de vaccin. Dacă vom fi confruntați cu variante, noi trebuie să avem răspuns emergent”, a mai declarat președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la Realitatea PLUS.