MENIU

Legendarul regizor Milos Forman a murit la 86 de ani

Regizorul Milos Forman, premiat cu Oscar și cunoscut în special pentru filmele ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” și ”Amadeus” a murit la vârsta de 86 de ani.

Unul dintre cei mai faimoși regizori ai lumii, cunoscut pentru filmele sale ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” și ”Amadeus”, a murit la 86 de ani. Moartea lui Milos Forman a fost anunțată de agenția cehă de știri CTK. 

Milos Forman a fost unul dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val Cehoslovac. Filmul Balul pompierilor (1967), ce era la suprafață o reprezentare naturalistă a unui eveniment social nereușit dintr-un oraș de provincie, a fost văzut atât de criticii de film, cât și de autoritățile din Cehoslovacia ca o satiră la adresa comunismului est-european, determinând interzicerea lui timp de mai mulți ani în țara de origine a lui Forman.

După ce Forman a părăsit Cehoslovacia, două dintre filmele sale, Zbor deasupra unui cuib de cuci și Amadeus, i-au adus un renume deosebit, făcându-l să obțină Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

Zbor deasupra unui cuib de cuci a fost al doilea film care a obținut toate cele cinci premii Oscar majore (cel mai bun film, actor în rol principal, actriță în rol principal, regizor și scenariu) după S-a întâmplat într-o noapte (1934), eveniment ce s-a mai repetat abia în 1991 de Tăcerea mieilor. Forman a fost, de asemenea, nominalizat pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru Scandalul Larry Flynt.

El a mai obținut premii decernate de organizatorii festivalurilor de film Globul de Aur, Festivalul de Film de la Cannes, Berlinale, BAFTA, Cesar, David di Donatello, Academia Europeană de Film și Leul Ceh.

Mai multe articole despre:
regizor Amadeus Milos Forman