LEGEA PENSIILOR 2014. Cele mai importante modificări de anul acesta
Legea pensiilor a fost actualizată de mai multe ori pe parcursul anului 2013, cea mai recentă modificare fiind operată chiar la începutul acestui an. Astfel, una dintre cele mai importante schimbări este aceea că pensia de invaliditate se acordă indiferent de stagiul realizat, în toate cazurile în care beneficiarul a fost încadrat în grad de invaliditate.
Totodata, pentru persoanele care s-au pensionat intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013, indicii de corectie vor avea alte valori, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat in vigoare chiar spre finalul anului trecut. O noutate este, de asemenea, si cresterea varstei de pensionare la femei, insa momentan documentul care prevede acest lucru nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
Valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la inceputul lui 2014, dupa cum a anuntat Casa Nationala de Pensii Publice intr-un document publicat pe pagina sa de internet. Potrivit documentului, valoarea unui punct de pensie in 2014 este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cat a fost anul trecut.
Majorarea punctului de pensie a fost anuntata inca din luna noiembrie, cand Ministerul de Finante a publicat in proiect bugetul pe 2014. Cresterea ia in calcul 3,33% rata medie anuala a inflatiei si 0,43% care reprezinta 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut.
Casa Nationala de Pensii mai precizeaza ca indicele de corectie acordat persoanelor care isi deschid drepturile de pensie incepand cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.
In ceea ce priveste ajutorul pentru insotitor, acesta se calculeaza ca 80% din valoarea unui punct de pensie. Potrivit CNPP, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizatiei pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate este de 633 de lei.
Cei care au lucrat in grupa I vor beneficia de reduceri importante la varsta de pensionare
Astfel, conform reglementarilor, pentru un stagiu de cotizare realizat in grupa I de munca de 6 ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de munca, scaderea va fi de 8 ani, in timp ce pentru 26 de ani si peste 26 de ani de munca, varsta standard de pensionare scade cu 13 ani.
Potrivit ministrului muncii, numarul celor care ar urma sa beneficieze de aceste schimbari este de 20.000: "Este foarte greu de stabilit, pentru ca sunt dosare si acestea trebuie depuse. Nu le avem in evidenta. Dintr-un calcul estimativ pe care l-am facut la minister nu cred ca vor depasi 20.000", a spus Campeanu, citata de presa centrala.
Oficialul a mentionat, de asemenea, ca noile reglementari nu se vor aplica retroactiv, astfel ca de reducerea la varsta de pensionare vor beneficia doar cei care depun de acum incolo dosarele de pensionare.
Legea nr. 380/2013, aplicabila deja, mai stabileste ca, in vederea reducerii varstelor de pensionare, perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.