De ce a amânat Dragnea legea offshore pentru cel puțin o săptămână
Liviu Dragnea a decis să amâne adoptarea legii ofshore în Camera Deputaților pentru cel puțin o săptămână pentru a calcula "influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român", după cum a declarat Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrii.
Principalul motiv pentru amânarea legii offshore este acela că forma legii votată de Senat, cu amendamente depuse de PSD, nu respectă promisiunile făcute public de Liviu Dragnea.
Senatul a adoptat luni, cu noi modificări, "legea offshore" care stabileşte cum vor fi exploatate gazele din Marea Neagră. Liviu Dragnea a anunţat zilele trecute că proiectul primeşte luni votul senatorilor și va merge la Camera Deputaților, care este forul decizional.
Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a anunţat marţi că proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate săptămâna viitoare, decizia fiind luată după o discuţie cu Liviu Dragnea.
"Am vorbit puţin mai înainte cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi pentru că avantajul României, obţinut în cursul lunii iulie, în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor pentru legea offshore trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi (marţi - n.r.), urmând să cântărim foarte bine toate implicaţiile şi influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român", a declarat Iancu, la Parlament.
El a adăugat că marţi vor fi colectate amendamentele de la deputaţi, iar săptămâna viitoare proiectul de lege va intra în dezbaterea comisiilor "pentru o analiză foarte atentă cu un singur obiectiv - menţinerea avantajului dobândit deja de către România".
Luni Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi "pentru", 9 "împotriva" şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut.
Raportul comun al Comisiei economice şi pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor. Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.
Amendamentele depuse de parlamentarii Puterii sugerează că Dragnea a făcut pași înapoi și a acceptat o parte dintre solicitările companiilor petroliere.
"Nu am cedat faţă de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condiţiile puse în acea lege, condiţii avantajoase pentru statul român şi condiţii acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investeşte nimeni", a spus Dragnea după de CEx-ul PSD de vineri.
În ședința Comisiilor reunite de economie, industrii și servicii și respectiv de energie și resurse minerale din Senat s-a aprobat un amendament care elimină impozitul suplimentar pe extracția de gaz natural din Marea Neagră.
"Prin acest amendament adoptat de majoritatea senatorilor, statul român pierde între 4 și 10 miliarde de dolari. Astfel, conform calculelor, la un preț mediu al gazului natural de 114lei/mwh, pierderea statului este de 4,4 miliarde dolari, iar la un preț mediu de 180lei/mwh, pierderea statului este de 10 miliarde de dolari. Sumele sunt calculate pe intervalul 2018-2040, prevăzut pentru explorarea gazelor din Marea Neagră", spune deputatul de București Nicușor Dan într-un comunicat remis presei.
Potrivit acestuia, printr-un simplu vot, senatorii din cele doua Comisii au afectat pe termen lung șansa statului român de a câștiga mai mulți bani din exploatarea gazelor naturale și de a folosi acești bani pentru modernizarea țării.
Alte amendamente votate azi prevăd ca taxele și redevențele datorate de companiile petroliere să fie înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din impozite toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.
Rămâne valabil obligația petroliștilor ca de 50% din cantitatea de gaze naturale livrate să fie vândute pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
PSD face pași înapoi pe legea offshore. Scurtă cronologie a războiului pe gazele de la Marea Neagră
Gazele de la Marea Neagră și modul în care ele vor fi exploatate de statul român au declanșat un adevărat scandal politico-economic în ultimele trei luni, cu efecte și reacția până la Washington.
Într-o luare de poziție care a surprins pe toată lumea, Liviu Dragnea a schimbat de unul singur, la începutul lunii iulie 2018, legea offshore care trecuse prin Senat și fusese agreată cu petroliștii. Dragnea a scos din joben la acel moment suma de 20 de miliarde de dolari care urma să ajungă în bugetul de stat în urma modificărilor operate.
Preşedintele Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea offshore, spunând că o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimis spre promulgare.
Ulterior Dragnea s-a întâlnit cu reprezentanții OMV și Exxon Mobile care i-au spus că vor lua o decizie dacă vor continua investițiile doar după ce vor vedea forma finală a legii. Șeful PSD a recunoscut că legea are nevoie de îmbunătățiri.
În urmă cu câteva zile, senatorul PSD Marin Gheorghe a introdus două amendamente la legea offshore, aflată în comisiile din Senat la reexaminare, care garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora.