Legea ELIBERĂRII criminalilor, la CCR. Șefa ÎCCJ întervine în cazul criminalului în serie
Interzicerea eliberării condiționate a criminalilor și violatorilor ajunge și ea la Curtea Constituțională, tot la sesizarea Instanței Supreme.
De altfel, au apărut numeroase controverse după votul din Parlament. Pentru că măsura se va aplica doar în viitor, cei închiși acum vor putea fi eliberați în continuare. În plus, juriștii ridică semne de întrebare legate de respectarea deciziilor CEDO, lucru care riscă să blocheze modificarea.
Deși parlamentarii au votat interzicerea eliberării condiționate a criminalilor și violatorilor, specialiștii în Drept spun că legea e plină de probleme, care o pot face inutilă.
Șefa Instanței Supreme, de pildă, susține că tragedii ca cele din Mehedinți și Caracal vor avea din nou loc, în lipsa unor soluții concrete. ”Modificări legislative intempestive, adoptate pe un fond emoțional, și care de multe ori nu trec testul de neconstituționalitate (...), introducerea unor posibile elemente de discriminare în legislația penală (...), nu vor face ca femeile și copiii României să fie mai protejați, cât timp nu sunt dublate de reforme reale”, avertizează Corina Corbu.
Decizia CEDO ar putea fi invocată de avocații celor ce vor fi condamnați în România. Oricum, decizia parlamentarilor nu poate fi aplicată acum.
Cu alte cuvinte, doar cei care vor comite infracțiunile după intrarea în vigoare a modificării nu vor mai putea fi eliberați condiționat. În cazul criminalilor, dacă nu va fi anulată, măsura s-ar aplica peste ani de zile.