MENIU

Legea "casa contra credit" a venit prea târziu? Restanțele românilor, tot mai mici

<p>Scădere a restanţelor la bănci</p>

Valul executărilor silite și punctul maxim al exploziei de restanțieri la creditele ipotecare par să fi trecut. Restanțele la creditele în lei au scăzut și în octombrie, cu 3,7%, iar cele în valută cu 1,9%.

Restanțele populației și firmelor la creditele în lei au scăzut, în luna octombrie, cu 3,7%, până la 9,508 miliarde de lei, iar restanțele la valută s-au diminuat cu 1,9%, până la 12,946 miliarde echivalent lei, reiese din datele publicate miercuri de Banca Națională a României.

Legea prin care datornicii care nu-şi mai pot plăti creditele rămân doar fără imobilul ipotecat, iar banca nu mai confiscă alte datorii a trecut miercuri de votul Camerei Deputaţilor.

Executările silite și-au atins însă punctul maxim în urmă cu 2-3 ani, în prezent numărul restanțierilor fiind tot mai mic. Cu toate astea, reprezentanţii BNR spun că vor contesta legea la Curtea Constituţională pentru că băncile riscă falimentul.

Ponderea restanțelor în totalul creditelor acordate în lei a scăzut la 8,73% în octombrie, de la 9,16% în septembrie, pe fondul creșterii volumului împrumuturilor de la 107,743 miliarde de lei în septembrie la 108,823 miliarde de lei o lună mai târziu.

Și în cazul creditelor în valută, ponderea restanțelor în total împrumuturi acordate a scăzut în octombrie la 11,96% de la 12,09% în luna anterioară, deși volumul creditelor s-a redus la 108,225 miliarde de lei în octombrie, de la 109,094 miliarde de lei în septembrie.

Bucureștiul a urmat tendința la nivel național și a înregistrat o scădere a restanțelor la împrumuturile în monedă națională cu 6,3% în octombrie față de septembrie, de la 2,435 miliarde de lei la 2,282 miliarde de lei. În privința restanțelor la creditele în valută, în Capitală acestea au scăzut cu 1,58%, de la 5,76 miliarde echivalent lei în septembrie la 5,669 miliarde de lei în octombrie.

Legea "Dai casa băncii și scapi de datorii" a trecut de votul Parlamentului. Merge la promulgare

Mai multe articole despre:
credite restanţieri restanţe credite