Legătura din vaccinare şi autism. Un nou studiu arată care sunt riscurile
Vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, oreonului şi rubeolei nu are nicio legătură cu autismul, chiar dacă părinţii cred că reprezintă un risc, arată un studiu.
Studiul a cuprins aproximativ 100.000 copii, iar rezultatele lui arată că vaccinarea nu reprezintă un risc pentru aceştia, cu toate că ei aveau în familie persoane (fraţi sau surori mai mari) care sufereau de autism, scrie Reuters.
"Chiar şi pentru copiii care cu risc ridicat de a avea autism, vaccinul împotriva rujeolei, oreonului şi rubeolei nu a avut acest efect", a explicat Dr. Anjali Jain, autorul studiului.
Acesta a spus că, din nefericire, nu se ştie care este cauza autismului, însă vaccinul împotriva rujeolei, oreonului şi rubeolei nu reprezintă niciun risc.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Îngijorările părinţilor privind acest vaccin au la bază un studiu realizat în anul 1998 care pretindea că a găsit o legătură între vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei şi autism. The Lancet, revista medicală în care a fost publicat studiul respectiv, a retras raportul, însă mulţi părinţi continuă să crească că vaccinul are legătură cu declanşarea acestei afecţiuni.
Studiul publicat în JAMA a urmărit evoluţia a 95.727 de copii, de la naştere până au împlinit vârsta de 5 ani, precum şi datele medicale ale fraţilor lor mai mari.
Per total, aproximativ 2% dintre aceşti copii aveau un frate sau o soră cu autism. "Aceşti copii aveau un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism chiar dacă au fost sau nu vaccinaţi", conform raportului.
Cercetătorii au descoperit însă că vaccinarea împotriva rujeolei, oreonului şi rubeolei nu a dus la creşterea acestui risc.
De exemplu, în rândul copiilor de 5 ani care aveau un risc ridicat, 23 din 269 au avut această afecţiune, chiar dacă nu au fost vaccinaţi (un procent de 8,6%), comparativ cu 30 din cei 769 de copii vaccinaţi (3,8%).
În cazul copiilor care nu aveau un risc mare de a dezvolta autism, 7.735 nu au fost vaccinaţi, până la vârsta de 5 ani, dintre care 56 au fost diagnosticaţi cu autism (0,7%). Aceste date pot fi comparate cu cele ale copiilor vaccinaţi: 45.568, dintre care 244 au fost diagnosticaţi cu autism (0,5%).
În plus, copiii care aveau fraţi diagnosticaţi cu autism aveau o rată mai mică de vaccinare decât ceilalţi. La vârsta de 5 ani, 92% dintre copiii care nu aveau niciun caz de autism în familie au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, oreonului şi rubeolei, în timp ce doar 86% dintre cei care aveau fraţi cu autism au fost vaccinaţi.
În plus, vârsta la care autismul apare şi severitatea lui nu diferă în cazul copiilor vaccinaţi sau a celor nevaccinaţi, a spus Dr. Bryan King, director în cadrul Centrul de Autism din cadrul Spitalului de Copii din Seattle.