Lecţie de viaţă: satele din România în care nu s-a înregistrat niciun furt
La şase kilometri de malul Dunării, în judeţul Mehedinţi, se află satul Eibenthal. "Eibenthal este printre puţinele sate din România unde nu se fură. Pentru că este o localitate izolată, maşina cu pâine vine de trei ori pe săptămână de la 20 de kilometri distanţă din localitatea Şviniţa, scrie antenasatelor.ro.
Sătenii pun banii în plasă, nu aşteaptă să vină maşina, agaţă plasele în stâlpi iar când vine şoferul pune pâinea şi lasă restul la bani. Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că maşina cu pâine vine când ei nu sunt acasă, sunt plecaţi la câmp. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva”, a declarat la Radio România Antena Satelor Victor Doscocil, primarul comunei Dubova, de care aparţine satul Eibenthal, şi el, localnic din Eibenthal.
Satul adăposteşte una dintre cele mai mari comunităţi de cehi din România.
Eibenthalul s-a înfiinţat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizari cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiului Austro-Ungar. În prezent, în sat mai locuiesc 400 de oameni, toţi etnici cehi.
,,Nu ne furăm căciula unii la alţii şi acest obicei îl avem din 1996. De fapt nu suntem singurii, şi sătenii din satul vecin Baia Nouă, sat ce aparţine tot de comuna noastră procedează la fel. În Baia Nouă trăiesc câteva zeci de familii. Toţi locuitorii se cunosc între ei. Şi aici maşina de pâine vine rar , aşa că şi cei din Baia Nouă lasă de ani buni plasele cu bani agăţate în stâlpi”, a mai spus Victor Doscocil, primarul comunei Dubova.
Locuitorii din Eibenthal şi Baia Nouă sunt mândri că la ei în sate poliţia nu a intervenit niciodată pentru a prinde vreun hoţ.