Leacuri din grădină: ARDEIUL
Fascinanți prin culorile roșu, galben, verde, portocaliu, ispititori și savuroși prin gustul ușor dulceag și ușor amărui sau iute, ușor crocanți, ardeii sunt folosiți de sute de ani în mâncăruri și salate, pe tot mapamondul.
Sunt cultivate patru feluri de ardei: iuți, grași, lungi (ex. kapia) și gogoșari.
Ardeiul este o sursa de vitamine C, A, B6, B1, E, K și fibre. Principiile active nou descoperite în ardeiul gras au devenit de real interes pentru biochimiști. În ultimii ani, au fost publicate sute de articole științifice din domeniul medicinei moderne, care fac referire strictă la acțiunea benefică a substanțelor prezente în ardeiul gras.
Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folați și vitamina K, precum și molibden sau mangan.
Comparativ cu ardeii verzi, ardeii roșii au mai multe vitamine și nutrienți și conțin de nouă ori mai mult licopen (antioxidant). Pe lângă beta-caroten, ardeiul roșu conține și fitonutrienți, precum licopen, luteină și zeaxantina, potasiu, triptofan, cupru. Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicina, un compus alcaloid.
Varietatea de ardei iute datorită prezenței dominante a substanței iritante, capsaicina, are multiple indicații terapeutice.