MENIU

LEACURI din grădină: ANANASUL

<p>Trebuie să m&acirc;n&acirc;nci &icirc;n fiecare zi un cubuleţ de ananas. Iată de ce</p>

Ananasul, cel mai popular fruct tropical, face parte din familia Bromeliaceae, care reunește în jur de 3.170 de plante tropicale, acesta fiind singurul comestibil. Are frunze lungi și o tulpină scurtă ce poartă, în vârf, o inflorescență sub formă de spic. Fructul de ananas este o combinație de fructe produse de mai multe flori alăturate.

Fructul comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor, este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităților fructului său, din care se extrage un suc foarte plăcut la gust, dulce și aromat.

Fructele de ananas conțin un ferment digestiv bromelina, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonina, minerale și vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai prețios compus al acestui minunat fruct, care digeră în câteva minute de 1.000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina. În compoziția ananasului nu se întâlnesc grăsimi, iar în ceea ce privește mineralele și vitaminele, acestea sunt în cantități foarte reduse.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele tinere, fructele și tulpina, scrie AGERPRES. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcționări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric.