Laura Codruța Kovesi, victorie în lupta cu Secția Specială: Înalta Curte a decis că dosarul va fi definitivat până la 1 aprilie
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a cerut ICCJ ca Secția Specială să-i soluționeze mai repede dosarul în care este cercetată pentru repatrierea lui Nicolae Popa și a câștigat.
Koveși s-a plâns în instanță că a trecut mult timp de când a fost pusă sub acuzare, iar dosarul a bătut pasul pe loc. Secția Specială trebuie să definitiveze dosarul până la 1 aprilie.
"În temeiul art. 488 indice 6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei", este decizia pronunțată miercuri de către instanța supremă.
Fosta șefa a DNA a deschis, pe 23 decembrie, la Înalta Curte un proces având ca obiect „contestație durata proces” conform portalului instanței.
Practic, Kovesi era nemulțumită de faptul că procurorul Adina Florea tergiversează ancheta.
„Daca activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește intr-o durata rezonabila, se poate face contestatie, solicitandu-se accelerarea procedurii”, explica codul de procedura penala, in cazul „contestatie durata proces”.
Această contestație poate fi introdusă după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale.