Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european: Primele cazuri înregistrate la EPPO sunt din Germania și Italia
Procurorul-șef european Laura-Codruța Kovesi a anunțat că Parchetul European a înregistrat deja primele cazuri, în Germania și Italia. Precizarea a venit cu ocazia lansării oficiale a Biroului Procurorului Public European, marți, 1 iunie, la Luxemburg.
„Pe baza a ceea ce am primit de la statele membre, noi estimăm că numărul de cazuri de la Parchetul General European va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania și am înregistrat și cazuri din Italia. Deci avem deja acum două situații. (…) Dar este important să spunem că toate infracțiunile care vor fi comise după 1 iunie 2021 vor fi în puterea Parchetului European să fie anchetate, pentru că avem o jurisdicție obligatorie”, a anunțat Kovesi, cu prilejul începerii activității EPPO.
Șeful DNA, Crin Bologa, anunța în urmă cu două săptămâni, că cel puțin 200 de dosare au fost selectate și ar putea ajunge la Parchetul European.
„Procedura pe care am stabilit-o cu colegii noștri din Luxembrug și cu cei de aici a fost că noi să identificăm aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evocă competența lor în 5 zile, mai pot prelungi acest termen încă 5 zile. Dacă nu evocă competența sau dacă depășim zilele respective, DNA rămâne competentă. pentru a ajunge la EPPO”, declara Bologa pe 20 mai.
Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
- frauda în materie de cheltuieli și venituri;
- frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
- spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
- corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
- participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.
Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.
Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.
EPPO a fost înființat prin intermediul mecanismului de cooperare consolidată între statele UE, reunind 22 de state membre ale Uniunii. Parchetul European dispune de un parchet central situat în Luxemburg, care este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant și din alte categorii de personal. În plus, procurorii europeni delegați situați în statele membre fac parte integrantă din acest organism independent.