MENIU

Laptele, periculos pentru copii! Ce spun medicii

Există părinţi care-şi învaţă copiii să deschidă frigiderul şi să toarne pe gât bidonul de lapte, deoarece este ”sănătos, face bujori în obraji şi îi fereşte de boli”. 

Studii efectuate de americani, italieni şi britanici în ultimii 20 de ani, ajunse şi în România, arată însă că lactatele în exces, mai ales în copilărie, când se formează comportamentul alimentar, este periculos.

Este drept, laptele conţine calciu. Problema este însă capacitatea de absorbţie a acestui element. Este cert: în cantităţi mari, laptele ne poate îmbolnăvi grav copiii. V-am făcut curioşi? Fiţi un pic atenţi!

Într-o ţară unde educaţia medicală este unul dintre pariurile pierdute este greu de crezut că excesul de alimente produse din lapte poate cauza dureri sau arsuri la stomac sau că poate creşte indexul de masă corporala şi colesterolul.

Dacă adăugăm faptul că favorizează intoleranţa la lactoză, adică diminuează capacitatea organismului de a digera zahărul din lapte, avem motive serioase de îngrijorare. Să reţinem, însă, că ceea ce analizăm aici este excesul! Pentru început, să aruncăm o privire asupra metodei de procesare industrială: se folosesc antibiotice şi hormoni de creştere, iar sterilizarea nu distruge doar microorganismele dăunătoare, ci şi unele benefice.

Mergem mai departe şi aflăm că în lipsa unor analize temeinice, care să indice intoleranţa, consumul de lapte şi produse lactate se poate solda cu dureri de abdomen şi crize de astm la care nu găsim cauza. Sunt afecţiuni mai puţin grave, însă studii efectuate pe mii de persoane indică şi o incidenţă crescută de cancer la sân, cancer ovarian, pulmonar şi osteoporoză.

Necunoaşterea existenţei unei intoleranţe la substanţele din lapte ne poate face să persistăm în greşeală şi uite-aşa, ne trezim adulţi cu probleme pe care nu le-am putut bănui. Şi asta deoarece în lipsa unei educaţii sanitare temeinice nu ne trece prin minte că motivul unor tulburări grave de sănătate poate fi banalul lapte. Şi totuşi, să ne amintim că nu o dată, bebeluşul a avut crampe iar medicul ne-a spus, simplu, că "o să treacă, e de la laptele de vacă".

Care este riscul ingerării de lapte de vacă? Organismul poate dezvolta anticorpi ce pun la grea încercare celulele care produc insulină, iar de aici până la diabet este doar un pas. Există ţări unde laptele face parte din cultură, dar care au recunoscut şi acceptat concluziile unor profesori străluciţi care, după ce şi-au învăţat studenţii că acest aliment reprezintă un beneficiu pentru sănătate au fost nevoiţi să-şi reconsidere convingerile.

Directorul Clinicii de Pediatrie a celebrului spital "Johns Hopkins Medical School", Frank Oski, scria în cea mai titrată publicaţie mondială de sănătate că "laptele de vacă ingerat încă din faşă poate avea reacţii pe termen lung pe parcursul întregii vieţi". A făcut-o acum 20 de ani. De atunci, medicina a bătătorit această concluzie care, la vremea respectivă, era şocantă. Ce mai rămâne de făcut? Să luptăm cu ignoranţa, cu confortul imediat, cu obiceiuri despre care băgam mâna în foc. În definitiv, este în joc viaţa copiilor noştri!