MENIU

Lapte integral sau lapte degresat? Care sunt diferenţele şi care este cel mai bun

Lapte integral sau lapte degresat?

De la simpla variantă a laptelui proaspăt muls pe care o aveau bunicii nostri, acum avem in faţă zeci de sortimente şi firme producatoare. Chiar şi aşa, ne întrebăm la cumpărături care este cel mai bun lapte?

Lapte integral, semi-degresat, degresat, lapte de soia, lapte de migdale, lapte de cocos, lapte cu cacao…si optiunile pot continua. Laptele este unul din alimentele pe care multi le punem in cosul de cumparaturi. Adesea il alegem in functie de firma producatoare fara sa ne gandim la alte diferente.

Trebuie sa stii, insa, ca indiferent de continutul de grasimi, 220ml (adica un pahar) de lapte contin 8 grame de proteine, 12 grame carbohidrati si 300mg calciu. Pe langa acestea, intr-un pahar cu lapte vei mai primi minerale si vitamine (potasiu, fosfor, vitamine B sau Vitamina D), scrie foodstory.ro.

Totusi, cel mai important criteriu pe care il punem multi in fata atunci gand luam cutia de pe raft este continutul de grasimi. Laptele integral sau gras are 3.5% grasime si este cea mai apropiata varinata pe care o poti gasi de cea a laptelui de vaca proaspat, inainte de procesare. Laptele integral este procesat pentru indepartarea microorganismelor, dar are mai multa grasime spre deosebire de varinatele semi-degresate cu 1.5% grasime si degresate cu 0,1% grasime. In timp ce calciul si mineralele raman la aceleasi valori in cazul celor 3 tipuri de lapte, continutul de calorii este diferit. De exemplu, 220ml de lapte integral are 150 de calorii si 24mg colesterol, iar cel degresat doar 90 de calorii si 5 mg de colesterol.

Teama de calorii, grasimi saturate si colesterol ne fac de multe ori sa alegem laptele cu mai putina grasime. Sunt, insa, unele studii care sustin ca laptele gras nu duce la cresterea colesterolului. Ba dimpotriva, influenteaza in bine colesterolul bun. 

De cealalta parte, procesul de separare a grasimii folosit pentru obtinerea laptelui degresat si semi-degresat, duce la pierderea vitaminele solubile (A, D, E si K). Chiar si asa, multi producatori de lapte au gasit metode prin care sa fortifice produsul, iar laptele cu putine grasimi sa isi pastreze valorile nutritionale asemanatoare cu ale celui integral.

Mai multe studii vorbesc despre beneficii dovedite ale lactatelor cu mai putine grasimi: de la reducerea riscului de osteoporoza si diabet de tip 2, pana la scaderea riscului de tensiune arteriala sau de apritie a menopauzei precoce.

Grasimile din laptele integral ajuta sistemul imunitar, scad riscul de infertilitate si ajuta mentinerea si cresterea masei musculare.


Citeste mai mult pe foodstory.ro.
Mai multe articole despre:
lapte lapte degresat lapte integral