MENIU

Lacrimile înseamnă forţă. Motive pentru care oamenii plâng

Oamenilor cărora nu le este teamă să plângă sunt mult mai sănătoşi din punct de vedere mental decat cei care îşi suprimă lacrimile.  

Iată de ce!

1. Oamenii care plâng înțeleg că lacrimile pot vindeca
 
Lacrimile reprezintă o supapă pentru eliminarea emoțiilor negative, stresului, durerii și frustrărilor, care se acumulează atât în plan fizic, cât și în plan psihic.
 
Lacrimile nu doar înlătură energiile negative, făcând loc celor pozitive, dar au efecte concrete de eliminare a toxinelor, efect bactericid (mulțumită lizozimului), îmbunătățesc vederea prin lubrifierea corespunzătoare a globilor oculari și a genelor, ameliorează starea de spirit mai bine decât orice antidepresiv (mai puțin la persoanele care suferă de anxietate sau tulburări de dispoziție). În plus, înlătură stresul (plânsul reprezintă varianta optimă, în locul manifestărilor fizice, cum ar fi lovitul peretelui cu pumnul ori în locul înăbușirii frustrării sau negativității, care pot determina în plan fizic apariția cefaleelor, a ulcerului și a tensiunii arteriale crescute) și îmbunătățește abilitățile de comunicare, pentru că, de cele mai multe ori, plânsul poate exprima o situație cu mult mai multă acuratețe decât o pot face cuvintele.
 
2. Oamenii care plâng știu că plânsul este un act terapeutic
 
Furia și tristețea fac parte din viața fiecăruia dintre noi. Cercetările recente au arătat că experimentarea și, într-un final, acceptarea acestor emoții reprezintă un lucru vital pentru sănătatea psihică. Încercarea de a le suprima poate avea efect opus și chiar diminua sentimentul de liniște temporară. Ideea este că trebuie să acceptăm complexitatea vieții, iar în momentul în care devenim conștienți de acest lucru, ne asigurăm bunăstarea psihică.
 
Prin plâns se stimulează eliberarea de endorfine la nivel cerebral, care joacă rolul unor analgezice naturale; în plus, scade nivelul de mangan din organism, supraexpunerea la acesta putând cauza iritabilitate, anxietate, oboseală și agresivitate. Prin urmare, mulțumită efectului general de bunăstare psihică și eliminare a toxinelor, o repriza de plâns poate fi echivalentă unei ședințe de masaj ori terapie, dar mult mai puțin costisitoare.
 

Mai multe pe garbo.ro.

Mai multe articole despre:
terapie plâns lacrimi