MENIU

La fiecare cinci ore, un medic român pleacă din ţară

O nouă generaţie de medici iese de pe băncile şcolii din România, iar jumătate dintre ei se pregătesc deja să plece în străinătate. Afară au salarii decente şi toate condiţiile pentru a-şi practica meseria. Din lipsă de personal, unele spitale încearcă să-i reţină pe viitorii medici cu programe de consiliere, în care le oferă stagii de practică plătite.

La 21 de ani, Ana este studentă în anul patru la Medicină Generală. Peste doi ani va termina şcoala şi nu prea ştie încotro s-o ia. Sistemul de sănătate românesc nu-i promite nimic.

"Se munceşte foarte, foarte mult. Foarte multe ore, plătit puţin. Spitalele arată groaznic", a spus Ana. Aşa că va lua drumul străinătăţii. "Mama mea locuieşte în Luxemburg şi mă gândeam că poate mă duc să locuiesc cu ea", a mai spus tânăra.

La fel de bulversat este şi Adrian. În această vară va urma două stagii de pregătire în radiologie. Unul plătit de Spitalul Fundeni şi altul, pe cont propriu, la o clinică din Germania. "Vreau să fac o mică comparaţie între cele două sisteme, între cunoştiţlele lor şi cunosştinţele noastre. Modul lor de abordare a problemelor", a spus Adrian.

Problemele sistemului românesc îi sunt cunoscute, din orele de practică în spitale. Aşa că visează, ca şi alţi colegi de-ai lui, la sistemul occidental.


Anul acesta, Institutul Clinic Fundeni plăteşte din fonduri europene stagii de pregătire pentru 180 de studenţi la medicină şi 170 de elevi de liceu, din clasele terminale. "Le oferă un cadru de pregătire profesională în care ei sunt renumeraţi şi stimulaţi", a spus Carmen Orban, manager Spitalul Fundeni.

Tinerii interesaţi se pot înscrie online, de pe 20 iunie. Pentru înscriere au nevoie de un C.V. şi o scrisoare de intenţie. La fiecare cinci ore, un medic român pleacă din ţară. Exodul doctorilor din ultimii şase ani a costat statul peste 3,5 miliarde de lei. Bani investiţi în formarea şi specializarea lor.