MENIU

La ce oră vine, de fapt, Moș Crăciun? 

La ce oră vine, de fapt, Moș Crăciun?

Moş Crăciun vine în fiecare an în noaptea de 24 spre 25 decembrie (în ajunul Crăciunului) la copiii cuminţi care au trimis o scrisoare către Moşul.

Google a lansat site-ul  Google Santa Tracker, un loc unde puteţi urmări în direct, începând cu 24 decembrie ora 00.00, traseul lui Moş Crăciun.

Legenda lui Moş Crăciun în România

Din vechime se ştie că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi colinde, Moş Ajun apare ca cioban sau baci la turmele fratelui.

Romulus Vulcănescu prezintă legenda personajului: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moş este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soţia lui Crăciun o primeşte într-ascuns şi moşeşte pe Iisus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipeşte la loc. 

Minunea îl converteşte pe Crăciun la creştinism (religie care nu apăruse încă). De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui şi joacă hora cu toate slugile sale. După joc împarte Fecioarei Maria daruri păstoreşti (lapte, caş, urdă, smântână) pentru ea şi fiul ei”. 

Etnologul afirmă că Moş Crăciun reprezintă o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Iisus la naşterea sa şi că este simbolul tipului creator. Sintagma „moş” din numele său înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”. 

Mai multe articole despre:
mos craciun