MENIU

Kovesi: În fiecare zi suntem întrebaţi: "Astăzi nu mai arestaţi pe nimeni?"

<p>Laura Codruţa Kovesi</p>

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că susținerea ambasadelor străine și a Comisiei Europene contează foarte mult, în contextul în care, de foarte multe ori, cei care lucrează în DNA simt că ''se luptă cu morile de vânt'' în condițiile în care la fiecare două săptămâni apare câte un proiect nou de lege, care, dacă ar fi adoptat, le-ar încurca activitatea.

"A contat și contează foarte mult. Și susținerea ambasadelor străine, și susținerea Comisiei Europene. Pentru că nu te simți singur în această luptă. Vă spun sincer, de foarte multe ori simțim că ne luptăm cu morile de vânt. La fiecare două săptămâni apare câte un proiect nou de lege, apare câte un amendament care, dacă ar fi adoptat, ne-ar încurca în activitate. Cred că semnalul nu este foarte bun. Și nu mi se pare firesc să oprești un astfel de amendament doar când există presiune publică. Ar trebui să existe o cenzură în interiorul partidelor care fac astfel de amendamente", a afirmat șefa DNA, într-un interviu pentru "Adevărul".

Kovesi a susținut că nu este corect să se scoată infracțiunile de corupție din categoria celor pentru care nu se poate propune arestarea preventivă. "Ce semnal dai ca politician? Poți să furi cât vrei, poți să dai mită cât vrei că nu vei ajunge la pușcărie", a subliniat șefa DNA.

DNA a devenit o instituţie tot mai populară. Întrebată dacă ajută sau încurcă această popularitate, Kovesi a răspuns: "E o recunoaştere a activităţii pe care o desfăşurăm în ultimii doi ani, de când conduc această instituţie. La momentul preluării mandatului de procuror-şef al DNA, încrederea în instituţie era undeva la 40%, iar în prezent a depăşit 61%. Cred că s-a ajuns la această popularitate doar datorită faptului că procurorii din DNA şi-au făcut treaba. Sigur că ea creeză în acelaşi timp şi o presiune pentru că de foarte multe ori primim oameni care spun „DNA-ul este singura mea şansă”, dar vin cu probleme care nu sunt de competenţa instituţiei. Spre exemplu, vin şi spun: „Copilul meu a fost omorât, vreau să verificaţi voi ce s-a întâmplat”. Sunt şi sesizări, haideţi să le spunem interesante, persoane care spun: „Sunt vizitat de extratereştri, vă rog să vină DNA”. Faptul că există aşteptări, chiar şi acolo unde nu avem competenţă, poate crea o presiune. Există şi o presiune din partea mass-media, în fiecare zi suntem întrebaţi: „Aa, păi astăzi nu arestaţi pe nimeni? Chiar aşa, DNA nu mai lucrează?”. Dacă DNA nu are o acţiune timp de trei zile, se creează percepţia că nu mai lucrează".

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
DNA corupţie Laura Codruţa Kovesi