MENIU

Kovesi dă lovitura după ancheta Secției Speciale! Mutarea șefei Parchetului European

Laura Codruța Kovesi

Instanța Supremă a admis contestația Laurei Codruța Kovesi în acțiunea sa la Înalta Curte de Casație şi Justiție (ICCJ). Aceasta a cerut judecătorilor să oblige procurorii de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secția Specială, acum 4 ani.

„2854/1/2022 - În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 2505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Stabileşte termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 488/6 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 ianuarie 2023”, arată minuta instanței.

În decembrie 2018, Adina Florea de la SIIJ a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Dosarul a fost deschis în anul 2018 de procurorul Adina Florea de la Secția specială, în urma unui denunț al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut peste 200 de mii de lei pentru aducerea în țară cu avionul lui Nicolae Popa. 

Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa era condamnat definitv la 10 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Fondului Național de Investiții (FNI). 

Mai multe articole despre:
kovesi dosar inalta curte proces