MENIU

Klaus Iohannis: "Voi cere ministrului Justiției analizarea modificării legilor privind percheziția"

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă în scandalul crimelor de la Caracal, în direct pe Realitatea TV și realitatea.net. Printre altele, șeful statului a afirmat că "Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei" și că "cere ministrului Justitiei sa analizeze de urgenta in ce masura se impune modificarea legilor penale in privinta perchezitiei". 

"Există soluții. La CSAT voi cere Prim-ministrului, Ministrului Justiției și Ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor. În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză și nici nu justifică însă atitudinea celor implicați!", a spus Klaus Iohannis.

"Legislația penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale și nu al apărării infractorilor. Voi cere Ministrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări ale legislației penale în privința percheziției, a procedurilor de acțiune atunci când viața sau integritatea fizică a unui cetățean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislației sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracțiunile de răpire și omor cu victime multiple.

Voi cere, de asemenea, în CSAT, Ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT după modelul competenței materiale a unor instituții occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare", a mai spus șeful statului.

--------------------------------------

Citește și: STS a răspuns solicitării realitatea.net! Iată orele și minutele la care Alexandra Măceșanu a fost reapelată de 9 ori

----------------------------------

Mai multe articole despre:
justiţie Klaus Iohannis crimă caracal