Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, față în față cu Ursula von der Leyen, la București - A fost semnat Acordul crucial în energie pentru România
Întâlnire de gradul zero la Cotroceni - președintele Iohannis, Ursula von der Leyen, premierul Nicolae Ciucă și premierul ungar - Viktor Orban stau față în față, după eșecul Schengen. Întâlnirea a avut loc într-un moment extrem de tensionat pentru Uniunea Europeană, în plină criză energetică și război în Ucraina. Miza întâlnirii: semnarea Acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
România devine nod energetic, prin semnarea Acordului pentru cablul submarin pentru energia electrică prin Marea Neagră
Sâmbătă, 17 decembrie 2022, a avut loc, la Palatul Cotroceni, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
Foto: INQUAM/Octav Ganea
Întâlnirea dintre Iohannis, Ciucă și von der Leyen, alături de premierul Orban a avut loc cu ocazia semnării acordului uriaș pentru furnizarea energiei electrice în Ungaria, prin construirea unui cablu submarin, care va permite transportarea energie electrică pe sub Marea Neagră.
Ceremonia semnării Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi
Acordul a fost semnat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, anunță Administrația Prezidențială.
Foto: INQUAM/George Călin
Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Ursula von der Leyen: Întoarcem spatele Rusiei, mergem pe energie verde. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape
Ursula von der Leyen a anunnțat, la București, proiectul de energie verde prin construirea cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră ce va urma să confirme ruperea de Rusia și să asigure securitatea energetică a Uniunii Europene.
Klaus Iohannis, despre Acordul semnat la București: E un cadou pe termen lung. E bine să ne gândim mai cu curaj la energia verde
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul semnat la Bucureşti între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare.
Viktor Orban: România este pregătită să intre în Schengen. Trebuie să fii rock and roll să construiești un cablu pe sub mare
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat, sâmbătă, la Bucureşti, că România ar trebui să fie primită în Schengen ”cât mai curând” și că decizia de la Consiliul JAI a fost ”greşită”. Viktor Orban a transmis sprijinul Ungariei pentru România în această chestiune.
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, față în față cu Ursula von der Leyen, la București
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Palatul Cotroceni, fiind întâmpinată de preşedintele Klaus Iohannis. Șefa Comisiei Europene are o scurtă întrevedere cu preşedintele şi cu premierul Nicolae Ciucă.
Ursula von der Leyen a declarat că Executivul comunitar susţine "complet" aderarea României la Spaţiul Schengen și a adăugat că ea va lucra "neobosit" pentru găsirea unei soluţii, în scurt timp. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România contează pe sprijinul Comisiei Europene în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. "Din nefericire, nu am trecut linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă", a mai spus K. Iohannis.
După întrevedere, premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție informală cu șefa Comisiei Europene în fața unei hărți din holul Palatului Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe premierul Georgiei, apoi pe premierul Ungariei - Viktor Orban, apoi pe președintele Azerbaidjanului.