MENIU

Klaus Iohannis, despre pandemia de Covid: Avem nevoie să îmbunătăţim managementul crizelor la nivel european

Klaus Iohannis / Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis susține că la nivel european este nevoie de îmbunătăţirea managementului crizelor la nivel european, dând ca exemplu în acest sens criza generată de pandemia de coronavirus la nivel mondial.

"Vom începe să discutăm despre evoluţia pandemiei, despre felul în care pandemia a fost combătută şi măsurile pe care le-am luat. Acum, trebuie să ştim că suntem deja în faza în care avem din ce în ce mai puţine cazuri şi la noi în România, dar şi în celelalte state membre şi încercăm să tragem concluzii să vedem ce facem mai bine în următoarea criză - care sperăm să nu vină, dar dorim să fim pregătiţi. Şi aici vorbim despre managementul crizelor şi eu voi fi foarte clar că avem nevoie să îmbunătăţim managementul crizelor la nivel european", a spus Iohannis, citat de Agerpres, într-o declarație de presă susținută înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Președintele a subliniat că implicarea Comisiei Europene în achiziţia de vaccinuri a fost foarte benefică. Klaus Iohannis a precizat, în context, că
este nevoie de mecanisme europene, care să poată fi folosite în situaţii de criză "în sistemele noastre de sănătate publică". "Chiar dacă sănătatea publică este un resort naţional, am văzut că avem foarte multe lucruri comune şi trebuie să mergem mai departe spre ceva ce aş putea să numesc eu Uniunea Europeană a sănătăţii, deci să ne implicăm împreună pentru o mai bună sănătate publică", a arătat șeful statului

Potrivit președintelui României, discuţiile de la reuniunea Consiliului European vor viza şi redresarea economică.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, procesul de redresare economică a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, relaţiile externe ale UE, în special relaţia cu Turcia, în contextul situaţiei din Mediterana de Est, şi relaţia cu Federaţia Rusă.

De asemenea, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în care vor fi abordate provocările economice pentru Zona Euro în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi progresele înregistrate cu privire la Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital.

În marja Consiliului European, liderii Uniunii Europene vor avea o întâlnire cu s e cretarul general al ONU, Antonio Guterres, reconfirmat pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea organizaţiei. Agenda de discuţii va cuprinde subiecte precum multilateralismul, combaterea schimbărilor climatice, drepturile omului, pacea, dezvoltarea şi redresarea globală post COVID-19.