Klaus Iohannis anunță creșterea efectivelor militare NATO în România și dotarea intensivă a Armatei timp de 10 ani
Președintele Klaus Iohannis a anunțat creșterea numărului de militari străini care vor ajunge în România în următoarea perioadă, în urma deciziei de întărire a Flancului Estic NATO după războiul pornit de Rusia în Ucraina. Șeful statului a precizat că dotarea Armatei Române se va face intensiv în următorii 10 ani.
”Noi avem un număr important de militari aliați, deja, în România și ne așteptăm ca în lunile următoare să crească numărul acestora. În continuare, dacă se hotărăște că ele vor fi completate sau întărire, iar atunci cu siguranță că vom avea mult mai mulți militari. Aceste schimbări nu se fac de pe o zi pe alta. Ele se produc în luni de zile sau chiar în ani.
Pentru noi nu este important să avem mâine 1000 de militari în plus. Pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic. Sunt convins că aceste mișcări vor fi de succes atât pentru România, cât și pentru flancul estic”, a declarat Klaus Iohannis, la summitul NATO de la Madrid.
Deciziile din aceste zile luate de liderii NATO la summitul de la Madrid sunt cruciale pentru România, țara noastră fiind la granița Flancului Estic al Alianței cu Rusia.
Grupurile de luptă deja formate la nivelul țărilor de pe Flancul Estic vor fi transformate în brigăzi, vor fi create forțe de întărire pentru o reacție rapidă. Astfel, 10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în România în perioada următoare, ca măsură de întărire a Flancului Estic al Alianței.
Cea mai importantă din măsurile ce vor viza România la summitul NATO din 29-30 iunie de la Madrid se referă la transformarea grupurilor de luptă în brigăzi. Astfel că am putea avea până la 4.000 de militari străini pe teritoriul României. Deci, după 1 iulie, grupurile actuale de luptă ale NATO din România și alte țări estice vor putea fi ridicate la rang de brigadă, ceea ce înseamnă creșterea numărului de militari până la 4.000.
Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat la summitul NATO de la Madrid că în următorii 10 ani va avea loc dotarea intensivă a Armatei României, iar cheltuielile pentru apărare vor crește la 2,5% din PIB.
"E vorba de un program de înzestrare și modernizare a Armatei, care va dura cel puțin zece ani de zile. Discuțiile cu partidele au avut deja loc, toată lumea a fost de acord că e nevoie de suplimentarea sumelor pentru modernizarea Armatei", a declarat Klaus Iohannis.