MENIU

Klaus Iohannis, anunț major despre Coridoarele Solidarității, ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina

Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 11 noiembrie 2022, un mesaj cu privire la Coridoarele Solidarității, ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„România s-a alăturat pe deplin și cu toată dăruirea efortului de a transforma Coridoarele Solidarității într-o adevărată poveste de succes.

Am făcut eforturi importante, am investit resurse financiare și umane semnificative într-o nouă infrastructură, cu puncte de trecere a frontierei noi sau modernizate, cu servicii permanente, precum și facilități suplimentare pentru depozitare. Aceste eforturi continuă: tocmai ieri am inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la granița noastră cu Ucraina – primul deschis de Ucraina cu un Stat Membru al Uniunii Europene, de la începutul războiului.

Sunt mândru de măsurile pe care le-a luat România și care au permis tranzitul a peste 6,5 milioane de tone de cereale din Ucraina – o contribuție esențială la securitatea alimentară globală”, a anunțat, vineri seară, Klaus Iohannis.

O declarație comună pentru consolidarea culoarelor de solidaritate între UE și Ucraina a fost semnată vineri de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis și președinții Republicii Moldova, Maia Sandu, și Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de președinții Cehiei, Poloniei, Slovaciei. Potrivit documentului, se are în vedere consolidarea culoarelor de solidaritate instituite în luna mai între UE și Ucraina pentru a spori securitatea alimentară la nivel mondial și a oferi soluții de salvare pentru economia Ucrainei.

„Acesta este doar începutul unei lungi călătorii. Coridoarele Solidarității ar trebui să se transforme dintr-o soluție temporară, de urgență, într-o punte pe termen lung între Uniunea Europeană și Ucraina și Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări.

De aceea am susținut inițiativa extinderii Rețelei Trans-europene de Transport (TEN-T), precum și finanțarea proiectelor care îmbunătățesc conexiunile de transport.

Porturile românești Galați și Constanța sunt pregătite să joace un rol sporit în acest sens.

Mulțumim Comisiei Europene pentru eforturile semnificative depuse pentru Coridoarele Solidarității și rămânem implicați să colaborăm strâns pentru promovarea celor mai bune soluții pentru Ucraina, Republica Moldova, securitatea alimentară globală și stabilitatea rețelei de aprovizionare”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj video în limba engleză, publicat de Administrația Prezidențială, vineri seară.